Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elköltözött Ramszesz szobra

2006. augusztus 28. 10:15

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztették át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas óriási antik gránitszobrát Kairó központjából a gízai piramisok térségébe.

<

Ramszesz végre boldog lesz

A városi hatóságok már 10 éve fontolgatták az eddig a központi pályaudvar előtt elhelyezett 3200 éves kolosszus áthelyezését, mert a hektikus kairói közlekedés okozta rezgéstől, a füsttől és a gázoktól a szobor állaga aggasztóan romlott. `Ramszesz megátkozna sírjában, ha nem vinnénk el ezt a szobrát ebből az elképzelhetetlen környezetszennyező káoszból.` - mondta el Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője. A szállításhoz különleges járművet készítettek, mert Nagy Ramszesz, amely számos kairói képeslapon látható, talapzatával együtt 125 tonnát nyom.

A vörösgránit-alakot álló helyzetben szállították, olyan fémszerkezetet építettek köré, amelyet habszivaccsal töltöttek meg a rázkódás hatásainak enyhítésére. Bár maga a szobor először tette meg az utat, a szállító jármű már másodszor: július 28-án, a muzulmán ünnepre való tekintettel ugyancsak csütörtökről péntekre virradó éjszaka a szobornak egy hasonló súlyú betonmásolatát már baj nélkül eljuttatták rajta a piramisok tövébe. Ehhez az egyik kairói úthidat ideiglenesen le is bontották. A főpróba tehát sikerült, így következhetett az "előadás".

A 30 méter hosszú költöztető konvoj a pályaudvar elől indult
, és 5 kilométeres óránkénti sebességgel tették meg a piramisok fennsíkjáig vezető 35 kilométeres utat. A szobor új helye a sivatag szélén van, ahol várhatólag öt év múlva felépítik majd az új Egyiptomi Múzeumot. A szoborköltöztetésről az egyiptomi televízió egyenes adásban számolt be, de a kolosszus útjához időzített ünneplést lefújták, tekintettel a libanoni háborúra.

Az 1882-ben Szakkarában, Ptah isten templomának ásatásakor talált óriás szobor
1952-ben került Kairó belvárosába. Sokan nemzeti jelképnek tekintették a még Gamal Abdel Nasszer egykori egyiptomi elnök által oda költöztetett kolosszust - és ezért is ellenezték "kitelepítését".

"Ramszesz végre boldog lesz"
- mondta el Hawass, mert szerinte a fáraó "eddig biztos boldogtalan volt, hogy szobra egy olyan helyen áll, ahol senki sem láthatja rendesen". Ezután Hawass a Nasszert dicsőítő szólamoknak is válaszolt, mondván lehet, hogy Ramszesszel akkor az erős Egyiptomot akarták szimbolizálni, ám a szobor felállítása akkor botrányosan hanyagul történt. Odaszállítása előtt ugyanis szakmai felügyelet nélkül vágták nyolc darabra, majd rakták össze újra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elköltözött Ramszesz szobra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra