Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább vizsgálják a véres vasárnap körülményeit

2008. november 11. 10:52 BBC News

Az 1972-es véres vasárnap eseményeit vizsgáló Saville-bizottság a további nyomozások miatt 2009 őszéig működhet - jelentette be hétfőn a brit kormányzat. A döntés hatalmas felháborodást váltott ki az egykori áldozatok rokonai körében.

<

Az észak-írországi Londonderryben 2000 márciusában kezdődött meg a nyilvános vizsgálat az északír zavargások egyik legellentmondásosabb eseménye, az 1972-es véres vasárnap körülményeinek a feltárása érdekében.

1972. január 30-án az északír biztonsági erők megerősítésére a tartományba vezényelt brit ejtőernyősök ugyanis Londonderryben belelőttek katolikus polgárjogi tüntetők tömegébe, 14 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek. A húszezer felvonuló a törvénytelen internálások ellen békésen tiltakozott. A városközpontba érve egy katonai úttorlasznál összetűzésre került sor a tüntetők és a biztonsági erők között. A hadsereg állítása szerint az ír köztársasági mozgalom egy orvlövésze a közeli tetőkről lövést adott le a katonákra, a tüntetők szögbombákkal ostromolták meg őket, ezért volt szükség a fegyverek bevetésére. Az eseményekről nemrég mozifilm is készült, amelyben meglepő brutalitással elevenedett meg a tüntetés napja.

Az akkori kormányvizsgálat egy alig 10 hét alatt összedobott, az ún. Widgery-jelentésben felmentette a brit ejtőernyősöket a jogtalan fegyverhasználat vádja alól annak ellenére, hogy az orvos szakértők már akkor megállapították, hogy a katonák válogatás nélkül, összevissza lövöldöztek, és áldozataik többségét közvetlen közelről fejre, testre adott egy-egy lövéssel ölték meg.

A londonderry-i véres vasárnap áldozatainak hozzátartozói azóta követelik a hadsereg fellépésnek újbóli vizsgálatát, mivel az azóta előkerült újabb bizonyítékok is megkérdőjelezik a fegyverhasználat jogosságát. A munkáspárti kormány 1998-ban bízta meg a lordok házának bírája, lord Saville vezette nemzetközi bizottságot a szigetország történetének eddigi legszélesebb körű nyilvános vizsgálata lefolytatására. A testület azóta felkutatta a véres vasárnap több mint 2100 szemtanújának nagy többségét, kihallgattak 1400 személyt, újságírót, rendőrt, tüntetőt, és orvos szakértők újravizsgálták a holtesteket.

A 2000-ben hivatalosan megkezdődött meghallgatásokon újabb 500 szemtanú segítségével próbálták meg kideríteni, mi is történt azon a 36 évvel ezelőtti vasárnapon. A londonderry-i városháza nagytermét valóságos számítógépes központtá alakították át, ahol a legkorszerűbb technológiák segítségével a tanúk vallomása alapján rakják össze mozzanatról-mozzanatra a tüntetés lefolyását.

Összesen 920 tanút, így Sir Edward Heath egykori miniszterelnököt, 33 rendőrt, 245 katonát, az IRA egykori 35 tagját, és hét papot is kihallgattak. A bizottság 433 napon át ülésezett, a vizsgálatok közel 172 millió fontot emésztettek fel, ám továbbra sincs eredmény: a bizottság bejelentése szerint 2009 őszén talán végre megjelenhet az összefoglaló jelentés.

Az áldozatok családjai felháborítónak tartják a jelentés kiadásának további elhalasztását, és szerintük a mostani határozat csalódást okozott mindenki számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tovább vizsgálják a véres vasárnap körülményeit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra