Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A keresztesek várát kutatják a magyar régészek

2006. május 26. 12:15

<

Az expedíció idei tervei

A 2006-os év munkálatai 3 hónapig (július, augusztus, szeptember) tartanak, és a következő szempontok szerint csoportosíthatók:

Terepmunka 2006
Teljeskörűen feltérképezik a Tartus környéki régió régészeti lelőhelyeit. A föníciai Amrit és a római-bizánci, valamint középkori Tartus városának feldolgozása ugyanis nem végezhető el az őket körülvevő vidéki településhálózat emlékeinek részletes feldolgozása nélkül. A munkát persze nagyban nehezíti, hogy a vidéket az elmúlt két évtizedben teljesen átalakította a mezőgazdasági és a lakóterületek terjeszkedése. Emiatt az erősen beépített lelőhelyek lokalizálása a hagyományos források és módszerek (arab és latin nyelvű történeti források vizsgálata, koraújkori utazók munkáinak tanulmányozása, toponímiai és topográfiai kutatás, a helyi lakosság ismeretanyaga) mellett erősen kell, hogy támaszkodjon a tájátalakítást megelőző időszakok és az utóbbi években készített légifotók és műholdfelvételek elemzésére.

"Holt-város"-kutatás

A késő antikvitás mezőgazdasági konjunktúrája következtében Szíriában a korábban alig művelt területeken is megsokszorozódott a települések száma. Szíria központi területein több száz ebből a korból származó település, az ún. Holt-városok emlékeztetnek ma is erre. Ezek közül idén a két legfontosabb és legreprezentatívabb teljes város feldolgozását fogják elvégezni. Ez magában foglalja a geodéziai és építészeti felmérést, a település környezetében elterülő egykori mezőgazdasági területek és infrastruktúra dokumentációját, valamint a felszíni leletanyag tanulmányozását. Ezt a páratlan építészeti örökséget jelenleg az UNESCO által támogatott régészeti parkok rendszerébe szervezik.

Régészeti szondák

Idáig a tengerparti régió egyetlen középkori lelőhelyén sem végeztek kerámiadokumentációval egybekötött ásatást, így a szakértők a térség sajátos középkori kerámiahasználatáról és annak előzményeiről nagyon keveset tudnak. Az Umm Hush keresztes váránál eddig végzett dokumentációs és felmérési munka eredményeképp 2006 nyarán a régészeknek lehetősége nyílik olyan régészeti szondák nyitására, melyek leletanyaga reményeink szerint nem csak a középkori, de a késő antik anyagi kultúrára is fényt vet és segíti a más helyszínen folytatott terepbejárások során gyűjtött felszíni kerámia pontosabb értelmezését.

Digitalizált régészeti topográfia

A helyi régész és muzeológus szakemberek bevonásával zajló nagyszabású munka alapfázisaként egy olyan speciális rendszert építenek, mely képes a megye összes lelőhelyének minden adatát (térképek, műholdfotók, leletanyag, történeti források, lelőhely fotók és alaprajzok) tárolni. A speciális térinformatikai rendszer kidolgozása és feltöltése után lehetővé válik a régió késő antik és középkori történeti-régészeti településtörténetének hatékonyabb és pontosabb tanulmányozása.

Tervek és előkészületek
A régészek 2007-től a partvidék két legjelentősebb és leglátogatottabb keresztes erődítményében, Margat és Tartus váraiban is megkezdhetik a munkát. A magyarországi tudományos és oktatási intézmények bevonásával történő munkálatok előkészítését (helyzetfelmérés, tervkidolgozás, csapat összeállítása, költségvetés elkészítése) idén nyáron kezdik meg.

Médiavisszhang
A szélesebb közönséget az eddigi gyakorlatnak megfelelően a szíriai és magyar TV csatornák közreműködésével készített riportok és helyszíni felvételek segítségével fogják megismertetni a kutatás eredményeivel. A 2006-os szezon során elért eredményeket októberben egy magyarországi sajtótájékoztató és kiállítás keretében kívánják bemutatni.

Az expedíció magyar résztvevői:
Major Balázs (régész, arabista, történész, az expedíció vezetője), Bertók Gábor (régész, légifotós, térinformatikus), Molnár Gábor (geofizikus, űrkutató), Vágner Zsolt (régész), Bechtold Eszter (régész, egyiptológus), Sajti Zoltán (geodéta), Borosházi Tamás (építészmérnök), Zsembery Ákos (építészmérnök), Práczky István (grafikus), Cserfalvi György (informatikus - fotós). Szíriai résztvevők: Dawud Jamal (építészmérnök), Bassam Alqaht (történész-muzeológus), Sharbel Yunis (építész-informatikus), Zaynab Jahjah (építész), Lorna As'ad (régészhallgató), Samar Ramadan (régészhallgató), Sammah Dayyub (régészhallgató), Suhayr Muhammad (régészhallgató), Zayna Al-Shaykh (építészhallgató).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A keresztesek várát kutatják a magyar régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra