Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Robert Owen, az utópista szocializmus atyja

2006. május 16. 11:30

Kétszázharmincöt éve, 1771. május 14-én született a walesi Newtownban Robert Owen angol gyáros és utópista szocialista.

<

A társadalom alapelve a nevelés

Apja nyeregkészítő volt, anyja földműves családból származott. Iskolába csak néhány évig járt, kilencéves korától egy posztókereskedő inasa lett, gazdája könyvtárában sokat olvasott. Néhány év után Manchesterbe költözött, ahol gyorsan érvényesült: már tizenkilenc évesen egy ötszáz embert foglalkoztató pamutfeldolgozó gyár felügyelője lett, energiája és vállalkozó kedve a gyárat rövidesen a legnagyobbak közé emelte. Angliában elsőként dolgozott fel az amerikai Délről származó gyapotot és több technikai újítást is bevezetett.

1799-ben megnősült, egy gazdag glasgow-i iparos lányát vette el és társával megvette a skóciai New Lanark textilgyárát. Itt a lakosok negyede gyermek volt Glasgow és Edinburgh szegényházaiból, velük korábban jól bántak, bár nem tanulhattak, de a felnőttek szörnyű körülmények közt, bűnben és erkölcsi fertőben éltek. Owen felújíttatta a házakat, példával és rendre, takarékosságra és tisztaságra próbálta szoktatni az embereket. Üzletei olcsón árultak jó minőségű árukat, a munkaórákért kapott jegyekkel fizettek pénz helyett, a szeszesitalok forgalmát korlátozták. 1816-ban nyitotta az ország első bölcsődéjét, gyáraiban óvoda és iskola volt, a munkaidőt 10 és fél órára korlátozta, egészségügyi ellátást és nyugdíjat adott, tiltotta a gyermekmunkát.

Az üzem jól ment, de a jóléti intézkedések csökkentették a hasznot, s társai korlátozták Owen tevékenységét. 1813-ban új üzemet szervezett, itt a tulajdonosok elfogadták tőkéjük 5 százalékos hozamát s teret engedtek a humanitárius reformoknak. Owen A társadalom új felfogása című nagy művének négy kötetében vázolta fel filantróp nézeteit. Alapelve a nevelés volt, a vallásokban csalódva új elvrendszert gondolt ki. Fő tétele, hogy az ember jellemét a körülmények alakítják, amelyekről nem tehet; ezért nem felelős tetteiért, dicséret sem, feddés sem illetheti - ha viszont gyerekkorától megfelelően hatnak rá, jobbá válhat.

Tevékenységének híre egész Európára kiterjedt, reformerek s államférfiak keresték fel. Intézményeiben a gyermekek vidámak és felszabadultak voltak, New Lanarkban egészség és bőség honolt, a vállalkozás sikeres volt. Owen 1815-ben a gyári reformok mellett agitált, 1817-től hirdetett eszméi a szocializmus és a szövetkezeti mozgalom előfutáraivá tették s ma is hatnak. A munkanélküliek számára javasolta az "egység és együttműködés" falvainak létrehozását, ahol az 1200 fős közösségek 4-600 hektár földön gazdálkodnának, egy nagy házban laknának, ahol közös konyha és étkezők lennének. A családok külön lakásban élnének, gyermekeiket hároméves korukig gondoznák, ők azután közösségben nevelkednének, de étkezéskor és máskor is együtt lehetnek szüleikkel. A vezetést szakemberek látnák el, mindenki dolgozna, a munka haszna a közösségé lenne. Ezek szövetségei utóbb átfognák az egész világot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Robert Owen, az utópista szocializmus atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra