Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világörökségi helyszín lehet a Kwai folyó hídja

2006. február 24. 10:00

A második világháború során a szövetséges rabok által épített thai-burmai halálvasút és híd kerüljön fel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára - javasolta egy egykori japán katonatiszt.

<

Takashi Nagase egykori japán kihallgatótiszt 60 éve folytat kampányt azért, hogy tudatosítsa a Japán Birodalmi Hadsereg agresszív rémtetteit. Mostani kezdeményezése is ebbe illik: szerinte ugyanis az ENSZ ezzel a vasútvonalat és a hidat felépítők emléke előtt tisztelegne.

A 18 hónap alatt felépített, 400 kilométer hosszú vasútvonal kialakításán több mint 16000 szövetséges - főképp angol, holland és ausztrál - hadifogoly dolgozott. A hírhedt vonal 140 kilométernyi szakasza még ma is üzemel, ám az 1957-ben készített mozifilm témájául is szolgáló Kwai folyó fölött magasodó hidat már csak turisztikai látnivalóként mutogatják.

"Talán én vagyok az egyetlen japán, aki igazán megérti a háború poklát"
- mondta Nagase. "Biztosnak kell lennünk, hogy az általunk elkövetett borzalmak soha nem mennek feledésbe". Nagase komolyan gondolja elképzelését: jelenleg Bangkokban folytat tárgyalásokat a Thaiföldi Turisztikai Hatósággal, hogy támogassák őt a kezdeményezésében. A szervezet ezt jó ötletnek tartja, ám addig semmiképp sem akar benne résztvenni, amíg a hadifoglyokat adó országok nem támogatják azt közösen.

A Kanchanaburiban található Thai-Burmai Vasúti Emlékközpont vezetője, Rod Beattie történész szerint Nagase-nak nincs sok esélye az egykori hadifoglyokat tömörítő szervezetekkel. Elmondása szerinte a vasútra való emlékezéssel nincs semmi baj, ám a világörökségi cím semmilyen célt nem szolgálna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világörökségi helyszín lehet a Kwai folyó hídja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra