Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Folytatódik az edelényi kastély felújítása

2006. január 31. 12:30

Ebben az évben is folytatódik az ország hetedik legnagyobb kastélyának számító edelényi L'Huillier-Coburg kastély felújítása, a munkákra 130 millió forintot költ a Műemlékek Állami Gondoksága (MÁG) - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke miskolci sajtótájékoztatóján csütörtökön.

<

A barokk építészet kiemelkedő emlékének számító, tizennyolcadik század elején épült edelényi kastély vagyonkezelését öt évvel ezelőtt vette át a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól (KVI) a MÁG - mondta Varga Kálmán. Bár az épület állagmegóvására a KVI sokat költött, ennek ellenére gazdátlannak, elhanyagoltnak tűnt.

A MÁG legfontosabb feladatának tekintette, hogy a régió legjelentősebb műemlékét megnyithassák a látogatók előtt, ezért megkezdte felújítását. Erre a célra az utóbbi években összesen mintegy 100 millió forintot költöttek. Ez évben a helyreállításra 130 milliót fordíthatnak: az összegből megújul a teljes tetőzet, befejezik a kastély freskóinak feltárását, rendezik a terepet, és folytatódik a gyalogos híd megerősítése - mondta Varga Kálmán. A teljes felújítás azonban milliárdokba kerülne - tette hozzá.

Elkészült a L'Huillier-Coburg kastély hasznosítási programterve is. a MÁG az épületet részben múzeumi, kiállítási, részben közfunkcióra tervezi hasznosítani. A kastély idővel megtelik tudományos, művészeti és városi élettel - adott ebbéli reményének hangot Varga Kálmán.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Folytatódik az edelényi kastély felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra