Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

3000 éves múmiák egy katalóniai barlangban

2006. január 24. 12:30

Háromezer éves jól konzerválódott emberi maradványokat találtak spanyol barlangászok egy katalóniai szurdok meredek sziklafalában, az El Pas nevű barlangban. A négy méter átmérőjű barlang hosszabb ideig - becslések szerint 5-200 évig - szolgált temetkezési helyül.

<

Az `El Pas-i múmiák`, a mintegy 50 tetem többsége magzati testhelyzetben fekszik, marhabőrbe tekerve, amelyet az inka múmiák mintájára kötelekkel rögzítettek. Mások saroglyára erősítve, egyesek ág-, levél- vagy virágágyon fekszenek - írta az El País című spanyol napilap.

A csontok mellett bőven találtak izom, tüdő-, agyvelő-, sőt, ürülék-maradványokat, valamint hajat, szőrzetet. Kiásásukat szeptemberben kezdték el és az első eredményekről a minap számoltak be a régészek.

Eddig 22 férfi holttestet sikerült elkülöníteni - 14 felnőttét, 4 serdülőét és 4 gyermekét, köztük egy újszülöttét. A szakemberek most azt elemzik, mi okozta, hogy ilyen épen maradtak fenn. Lehetséges, hogy a barlang mikroklímája vagy a talaj savassága a magyarázat, de az is lehet, hogy a bőrtakarók kezelésében használtak olyan anyagot, amely tartósító hatású volt. A bélben megmaradt ürüléket elektronikus mikroszkóppal vizsgálják, így meg tudják majd állapítani, mivel táplálkoztak. A DNS-teszt arra ad majd választ, milyen rokoni kapcsolat fűzte össze a hajdani embereket, milyen betegségeik voltak, és mi okozta halálukat. Egyiküknél gerinc-deformációt, illetve csontrákot már azonosítottak.

A maradványok arról tanúskodnak, hogy ezek az emberek erős testfelépítésűek voltak, rendszeres fizikai tevékenységet folytattak. Háromezer évvel ezelőtt az ott élő népek földművelők és állattenyésztők voltak, birkát, kecskét, marhát neveltek. Ügyesek voltak a fa és a fém megmunkálásában is. A barlangban találtak különböző használati tárgyakat, bőrszőnyegeket, henger alakú - tetővel ellátott -bőredényeket.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

3000 éves múmiák egy katalóniai barlangban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra