Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A hitehagyottakat a cintermen kívülre temették

2005. november 2. 14:28

<

Mit árulhat el egy falu templom körüli temetőjének csontanyaga?

A sírhelyek egyik legfontosabb leletanyaga a csont, így az antropológusok is megfogalmazhatták ezzel kapcsolatos felfedezéseiket. Milyen különbség volt az itt talált és a honfoglalás kori népesség embertani sajátosságai között? Milyen hasonlóság mutatható ki egyes temetők csontvázai között? Milyen betegségekben szenvedtek középkori eleink? Mit árulhat el egy falu templom körüli temetőjének csontanyaga? Ezekre is választ kaphat az érdeklődő.

A segesdi temető

Az egyes korszakok temetkezései is számos kérdést rejthetnek magukban. Az Árpád-kori nemzetségek sírjainál családi temetkezéseket sikerült elkülöníteni. A rokonság végső nyughelyként gyakran választotta valamelyik monostor templomát. Ahol lehetőség volt, a sírt téglából alakították ki.

A feltárások során az ásatónak számos nehézséggel kellett szembenéznie: az egyik település temetőjét elszántották, a régész szinte az utolsó pillanatban érkezett. Meglepő jelenségeket is sikerült a napvilágra hozni. A budai karmeliták kolostor-temetőjének egyik sírjából egy lefejezett férfi csontváza került elő, akinek koponyáját egy kő helyettesítette. A feltárt sírok leletanyagából főként viselettörténeti megfigyelésekre lehet következtetni. Ruhadíszek, párta- és csontosövek, ékszerek kerültek felszínre a kutatás során.

"... a halál árnyékának völgyében járok". A középkori templom körüli temetők kutatása. Szerk.: Ritoók Ágnes - Simonyi Erika. Budapest, 2005. Magyar Nemzeti Múzeum /Opuscula Huungarica VI./

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hitehagyottakat a cintermen kívülre temették

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra