Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A holland vasút bocsánatot kért a deportálásokért

2005. október 3. 12:30

Hatvan évvel a második világháború befejeződése után a holland országos vasúttársaság bocsánatot kért azért, hogy szerepet játszott zsidók náci koncentrációs táborokba szállításában.

<

Aad Veenman, a holland vasutak vezérigazgatója - most először - ismerte el, hogy cége együttműködött a náci megszállókkal 107 ezer holland zsidó németországi és lengyelországi koncentrációs táborokba szállításában. A vezérigazgató egy rasszizmus elleni kampány elindításának rendezvényét használta fel arra, hogy a cég nevében bocsánatot kérjen a háború alatt történtekért.  A kampányindító rendezvény helyszíne az amszterdami Muiderpoort állomás volt, ahonnan 11 ezer zsidót hurcoltak el  koncentrációs táborokba.

A mostani rasszizmusellenes kampányt - amelynek keretében rasszizmusellenes plakátokat ragasztanak ki 66 hollandiai vasútállomáson - a hollandiai zsidók központi szervezete, a CJO kezdeményezte. A kampány fő célja, hogy a közömbösség veszélyére figyelmeztessen - mondta Ronny Naftaniel, a CJO tagja. "Fontosnak érezzük, hogy az erősödő rasszizmus és antiszemitizmus láttán óva intsünk a közömbösségtől"  - mondta.

Az ország zsidó lakosságának hetven százalékát, 107 ezer embert deportálták Hollandiából a II. világháborúban. A helyi holland hatóságok együttműködtek ebben a nácikkal, csakúgy mint több száz cigány és homoszexuális deportálásában. A holland kormány 2000-ben bocsánatot kért ezért, ám a holokauszt-túlélők megkésettnek nevezték a bocsánatkérést.

Az utóbbi időben felerősödtek a vallási feszültségek és gyakoribbá váltak a rasszista megnyilvánulások Hollandiában. Az iszlámot szóban és munkáiban gyakran bíráló Theo van Gogh filmrendező tavaly novemberi brutális meggyilkolása (a tettes egy marokkói muzulmán fanatikus volt) támadások hullámát idézte elő mecsetek, vallási iskolák és templomok ellen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A holland vasút bocsánatot kért a deportálásokért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra