Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Atlantiszt rejtheti a tenger Gibraltárnál

2005. július 27. 11:08

<

Élőhelyül szolgálhatott elefántok számára

Atlantisz Athanasius Kircher térképén

Spartel szigetet már évekkel ezelőtt Atlantiszként megjelölő Jacques Collina-Girard, az Aix-en-Provence-i Mediterrán Egyetem geológusa szerint "Az eredmény izgalmas, de nem azt jelenti, hogy a sziget lakott is lett volna".

Az Atlantisz-kutatók 2005. július elején rendezett görögországi konferenciáján azt is elmondta, hogy a görög filozófusok leírásában kiemelkedő fejlettségű civilizáció akkor még nem is létezhetett. "Ha lakott is volt, valószínűleg egyszerű halászok éltek rajta és nem a Platón által leírt virágzó bronzkori kultúra képviselői". A bronzkor kezdetét ugyanis a történészek ma nagyjából 5000 évvel ezelőttre teszik.

Gutscher a konferencián elmondta, hangradar adatai nem rajzoltak ki olyan szokatlan geometriai formákat, amelyek egy eltűnt civilizáció nyomaira, épületeire utalnának. A geológus szerint az egyiptomiak, akik később Platónnak is elmesélték Atlantisz történetét, más időszámítás szerint értelmezték az "évek" fogalmát, mint a görög filozófus, így a katasztrófa jóval később történt, mint ahogy azóta hisszük.

Az athéni konferencián meghatároztak 24 kritériumot, amelyek szükséges és elégséges feltételei, hogy egy térség Atlantisz potenciális helyszíneként szóba jöhessen. A helyszínt többek között forró tavasz és északi szél jellemezte, élőhelyül szolgálhatott elefántok számára, a terület 10 ezer harci szekérrel bíró hadsereget tartott el, valamint rituális bikaáldozatok bemutatására is lehetőség nyílt. A kutatók 6 lehetséges Atlantisz helyszínt mutattak be, de döntő bizonyíték híján egyelőre még magának a városnak a létezését sem sikerült azonosítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Atlantiszt rejtheti a tenger Gibraltárnál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra