Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Korábban történt Britannia római meghódítása

2005. június 28. 10:00

<

A hódítás mint propagandaeszköz

Britannia meghódítására először Julius Caesar tett kísérletet i.e. 55-ben, ám a Boulogne és Dover közt tomboló viharok meghátrálásra késztették Caesar két légióját. Az uralkodó ekkor sem adta fel, és i.e. 54. májusában újra próbálkozott, ám ezúttal már öt légióval. Ekkor sikerült az átkelés, majd megindultak London felé a római csapatok, ám a Hertfordshire-i catuvellaunik királyának legyőzése után egy gall lázadás veszélye miatt Caesar kénytelen volt visszatérni a kontinensre.

Britannia ekkor nem volt egységes: nagyjából 25 törzs küzdött egymással, és így vált lehetségessé, hogy nem csatlakozott mindenki a Caesar-ellenes koalícióhoz, sokan épphogy felszabadítóként fogadták már őt is. Így viszont a pár évtized múlva érkező rómaiak a törzsek egy részében szövetségesre találtak, akik értékelték a római uralommal járó békét .

David Russell eredményeinek fényében válik egyre inkább elfogadhatóvá az az elmélet miszerint a "nagyszabású támadás" csak a belpolitikailag meggyengült császár egyik propagandaeszköze volt, hogy ezzel is erősítse hatalmát. Claudius ugyanis csak két éve ült a trónon (Caligula meggyilkolása után), és a kezdeti lelkesedés elmúltával még mindig nem volt erős uralma. Ám egy a birodalom kiterjesztésével kecsegtető nagyszabású katonai akció megerősíthette volna a császár hatalmát, és további felhatalmazást jelentett volna, hogy fellépjen ellenfelei ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Korábban történt Britannia római meghódítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra