Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás nyílt a rabszolgatartó New Yorkról

2005. június 21. 10:30

Egy éjjeli edény, egy mosódeszka, egy ezüst kávéskészlet - ilyen tárgyak is láthatók azon a példa nélküli kiállításon, amelyet New York történelmi társasága rendez a város történetének ma is homályos fejezetéről, a metropolisz rabszolgatartó múltjáról.

<

"A legnagyobb tévedés a világon, hogyha a történelem realitásait szisztematikusan letagadják" - jelentette ki Henri Louis Gates, a Harvard egyetem afro-amerikai tanszékének munkatársa. Ez a tanszék ad otthont a társaság igazgató tanácsának is.Az amerikai közfelfogásban az Egyesült Államokban a rabszolgaság története a déli államokhoz kötődik, míg az északiakat úgy festik le, mint a szabadság letéteményeseit, a rabszolgaság eltörlésének élharcosait. Kétségtelen, hogy New York a rabszolgaság eltörlésének híve lett a XIX. század második felére, de felemelkedését a rabszolgaságnak köszönhette, amint ez a kiállításból is kiderül.

A brit gyarmatosítás idején a rabszolgák a New York-i lakosság 20 százalékát alkották, és a New York-i családok 40 százalékának voltak rabszolgái. Az amerikai forradalom és szabadságharc idején a dél-karolinai Charlestont kivéve New York-ban több rabszolga élt, mint az ország bármely más városában. A New York-iak is részt vettek a rabszolga-kereskedelemben, és hajókat is biztosítottak a rabszolga-szállítmányokhoz. És még a rabszolgaság 1827-es New York-i eltörlése után is a város pénzarisztokráciája jelentős támogatást nyújtott a déli rabszolgatartó ültetvényeseknek.

"Közel három évszázadon át a rabszolgaság behálózta New York életének gyakorlatilag minden területét" - állapította meg Ira Berlin, a "Nemzedékek rabságban: az afro-amerikai rabszolgák története" című könyv szerzője. A New York-i rabszolgaságnak kevés tárgyi emléke maradt fenn. Richard Rabinowitz-nak, a kiállítás rendezőjének mindazonáltal sikerült egy 1730-ból származó ezüst kávéskészletet megtalálnia, amelyet Peter van Dick ötvösnek tulajdonítanak. Van Dick állítólag rendszeresen visszavásárolta a rabszolgák által gazdáiktól ellopott ezüsttárgyakat. Előkerült egy törvényszéki orvos jelentése 1712-ben Auguste Grasset haláláról, akit egy Toby néven ismert rabszolga és további 37 társa ölt meg egy New York-i rabszolgalázadás idején. Látható lesz a Rhode Island nevű rabszolga-szállító hajó nyilvántartási könyve is.

Az októberben megnyíló kiállítás, amelyet a Schomberg kutató központtal közösen hoznak létre, a történelmi társaság legnagyobb vállalkozása lesz. Howard Dodson, a Schomberg-központ igazgatója szerint itt az idő, hogy megtörjék a múlt körüli csendet.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás nyílt a rabszolgatartó New Yorkról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra