Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Főpásztori érméket állítanak ki a szegedi múzeumban

2005. június 15. 14:07

Több mint kétszáz olyan emlékérmet mutatnak be a Móra Ferenc Múzeum új kiállításán, amelyet Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök főpapi szolgálata során kapott.

<

Gyulay Endre idén tölti be hetvenötödik életévét, amely az egyházjog szerint fontos állomás minden főpap életében. Fel kell ugyanis ajánlania lemondását a pápának, aki vagy elfogadja azt, vagy további szolgálatra kéri fel a főpásztort. Gyulay Endrét 1953-ben szentelték pappá, az elmúlt évtizedek során az egyházmegye számos településén tevékenykedett plébánosként. II. János Pál pápa 1987-ben nevezte ki püspökké.

A szeptember végéig látható tárlaton azokat a művészeti értékeket is hordozó műtárgyakat mutatják be, melyeket a szeged-csanádi püspök szolgálatának idején kapott. Kitüntetéseket, érmeket, plaketteket, festményeket, grafikai alkotásokat. Ezeket egyházi és közéleti alkalmakkor adományoztak a főpapnak. Így láthatóak például a II. János Pálnál tett "ad limina" látogatások érmei is. Az egyik legérdekesebb darab az az aranyozott érme, melyet a velencei püspök adott Gyulay Endrének és a Szent Márk bazilikát ábrázolja.

Orbán Imre, a kiállítás rendezője úgy véli: a tárlat alapján is kitetszik, mennyire sokrétű az élet. Egy püspöki szolgálatba egyszerre fér bele a világegyház ügyeiben való részvétel, a kórházlátogatás, a családok szolgálata és a börtönpasztoráció.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Főpásztori érméket állítanak ki a szegedi múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra