Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

II. János Pál hosszú pápasága

2004. március 16. 12:00

János Pál pápa hétfőtől a történelem harmadik leghosszabb pápaságát tudhatja magáénak

<

Karol Wojtyla, akit több mint negyedszázaddal ezelőtt, 1978. október 16-án választottak meg pápának, október 22-én foglalta el ünnepélyesen Szent Péter trónját. A múlt a vasárnapon elért 9281 napos uralkodásával megelőzi Gioacchino Pecci grófot, vagyis az eddigi harmadik XIII. Leó pápát, aki 1878-tól 1903-ig 25 éven és öt hónapon át volt a katolikus egyház feje.

A leghosszabb ideig, a kutatások szerint közel 34 évig Szent Péter volt a katolikus egyház feje, ám erről nem állnak rendelkezésre elég pontos adatok. A második leghosszabb időt, 31 évet IX. Pius - Giovanni Maria Mastai-Ferretti gróf - töltötte az egyház élén 1846 és 1878 között.

Karol Wojtyla - aki idén május 18-án ünnepli majd 84. születésnapját - sorrendben a katolikus egyház 264. pápája. A Vatikán II. János Pál pápaságának negyedszázados - tavaly októberben ünnepelt - jubileuma kapcsán hamarosan új emlékérméket is kibocsát. Az Európai Unióban a vatikáni euró érmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, noha a pápai állam nem tagja az uniónak. Fizetésre mégsem használja senki ezeket az érméket, hiszen ritkaságuk miatt igen értékesek.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

II. János Pál hosszú pápasága

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra