Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egyiptomi régiségeket lophatott egy amerikai katona

2008. február 7. 18:00

Ötezer éves lopott egyiptomi régiségek eladásával vádolják az amerikai hadsereg egyik helikopterpilótáját - közölték a sajtóval a szövetségi ügyészek.

<

Edward George Johnson tiszthelyettest Alabamában vették őrizetbe lopott tárgyak szállítása és csalás vádjával - közölte Michael Garcia ügyész.

A vádirat szerint a 44 éves Johnson 2002 szeptemberében Egyiptomban szolgált, amikor mintegy 370 műtárgyat loptak el a Kairó Maadi negyedében lévő múzeumból. Az i.e. 3000 táján, illetve korábban keletkezett régiségek egy 1920-1930-as évekbeli ásatásról kerültek a múzeumba.

Johnson 2003 januárjában kapcsolatba lépett egy műkereskedővel, és egyiptomi régiségeket kínált neki eladásra, azzal, hogy a nagyapja szerezte őket, amikor az 1930-40-es években Egyiptomban dolgozott. Több tárgyat később New York-i, londoni, zürichi és montreali múzeumokban helyeztek letétbe.

A szakértők szerint a Johnson által eladott tárgyak többségét az egyiptomi múzeumból lopták el. Ha bűnösnek találják, a pilótát akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyiptomi régiségeket lophatott egy amerikai katona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra