Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

2020. április 21. 18:12 Múlt-kor

<

Leírások Nyugat-Afrikából

A 17. századtól 1894-ig virágzó nyugat-afrikai Dahomey királyságban (a mai Benin területén) a gyarmatosító franciák leírásai szerint megérkezésükkor még bevett szokás volt az emberáldozat a helyiek körében.

Habár e források gyakran egyszerre ezer ember feláldozását is említik, a valós számok ennél a modern kutatások szerint minden bizonnyal kisebbek voltak, gyakoriságukról pedig csak találgatni lehet.

Kétségbeesett rómaiak

Számos ókori római forrás beszámol arról, hogy a városállam, majd birodalom történetének egyes időszakaiban történtek emberáldozatok.

A Kr. e. 216-os cannae-i vereséget követően is történt ilyen, a két évszázaddal később élt Titus Livius leírása szerint: „Egy gall férfit és egy gall nőt, valamint egy görög férfit és egy görög nőt élve eltemettek a Forum Boarium alatt.”

Gyermekek Zeusznak

Az ókori görög szövegekben ritkán, de találkozni emberáldozatokra való utalásokkal. Egy 2016-ban a Lükaión-hegyen feltárt, 3000 éves Zeusz-oltárnál egy kamaszfiú csontvázára bukkantak a régészek, ami alátámasztja azon szövegeket, amelyek a hegyen végrehajtott gyermekáldozatokról írtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra