Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

2020. április 21. 18:12 Múlt-kor

<

Egyiptom korai uralkodói

Az ókori Egyiptomról keveseknek jut eszébe az emberáldozatok gondolata, azonban e kultúra igen korai időszakában is jelen volt a szokás.

A dél-egyiptomi Abüdosznál, az egykori fővárosnál és Ozirisz isten kultuszának központjánál a korai fáraósírokban feláldozott emberek maradványait is megtalálták a régészek. Mire 4500 évvel ezelőtt a gízai piramisok épültek, a szokás úgy tűnik, megszűnt.

Hawaii brutalitása

A Hawaii-szigeteken még a 19. században is dokumentáltan hajtottak végre emberáldozatokat, pontos okuk azonban nem teljesen tisztázott.

Lehetséges, hogy az elitek a brutális szertartásokkal akarták megőrizni irányításukat a lakosság felett (a bevett módszer a lekötözött áldozat fejének bunkósbottal való bezúzása volt).

Egyes szakértők szerint a beszámolókat és rajzokat készítő európai látogatók túloztak, és valójában nem történtek emberáldozatok a szigeteken.

Mindazonáltal tény, hogy a 14. századtól olyan oltárokkal épültek a hawaii templomok, amelyeken akár ember- vagy állatáldozatokat is végrehajthattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra