Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Amelia Earhart, a levegő királynője

Amelia Earhart, a levegő királynője

Ő volt valószínűleg a világtörténelem egyik legelső női világsztárja. Olyan celeb, aki abból kovácsolt ismertséget, hogy férfiak által uralt területen állított fel és döntött meg különböző rekordokat. Szenvedélye lett a repülés, ami végül a máig rejtélyes halálát is okozhatta.

Repülésmentes kezdetek

Amelia Earhart 1897-ben szerencsés körülmények között született, mivel családja a vagyonosabbak közé tartozott. A gyermekkora ennek megfelelően átlagosnak nevezhető, bár bátorsága már ekkor megmutatkozott. Sokat játszott a testvérével, szívesen mászott fára, és vadászott puskával patkányokra. Emellett szívesen gyűjtögettek együtt állatokat, például békákat, lepkéket vagy gilisztákat. Egy alkalommal az édesanyja megtiltotta neki, hogy felüljön a hullámvasútra, mire Amelia odahaza megépítette a saját hullámvasútját. Természetesen felbukott és megsérült, de a visszaemlékezések szerint a repüléshez hasonlította az élményt. Tízéves volt, amikor először találkozott repülőgéppel, de a kétfedelű masinába első látásra még nem szeretett bele, nem is keltette fel az érdeklődését.

Az idilli gyermekkornak hirtelen vége szakadt, amikor Amelia apját alkoholizmusa miatt 1914-ben nyugdíjazták, a nagymamájuk pedig csaknem ugyanekkor meghalt. Bár az örökséget az unokáira hagyta, apja szüntelen munkakeresésének az lett a következménye, hogy több városban is éltek rövidebb ideig. 1917-ben, miután az Egyesült Államok is belépett az első világháborúba, Amelia ápolónői szolgálatra jelentkezett a Vöröskeresztnél. Torontóba küldték dolgozni, ahol a háborút követő spanyolnáthajárvány idején is szolgált. Kórházi munkája során ő maga is megfertőződött, tüdő-, majd arcüreggyulladást kapott. Utóbbiból sohasem épült fel teljes egészében, ezért repülés közben többször kötést kellett viselnie, hogy eltakarja az arcüreg tisztítására szolgáló kis csövet.

Egy, az ápolónői korszakához fűződő történet szerint egy alkalommal annyira lenyűgözte lovaglótudásával az arra járó kanadai légierő tisztjeit, hogy azok meghívták őt és húgát megmutatni nekik a repülőgépeiket. Amikor megkérdezte, hogy vezetheti-e az egyiket, azt a választ kapta, hogy ezt még egy tábornok felesége sem tehetné meg. Ettől a pillanattól kezdve érdeklődése fokozottan a repülés felé fordult.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2023. tavasz számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra