Múlt-kor.hu

A történelem hét legnagyobb alfahímje

A történelem hét legnagyobb alfahímje

2020. június 2. 12:02 Múlt-kor

A „bohémkirály”

Augustus John, a brit posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja nemcsak remek képeivel, hanem a nők iránt tanúsított, az átlagosnál jóval élénkebb érdeklődésével is hírnevet szerzett magának.

A walesi születésű festő 19 éves korában komoly sérülést szenvedett, miután a tengerbe fejest ugorva beütötte a fejét egy sziklába.

Bár a legenda, miszerint a fiatalember ekkor vált zsenivé, valószínűleg egy élénk fantáziával megáldott barát vagy újságíró agyszüleménye, tény, hogy John a baleset után változtatta meg radikálisan életvitelét. Komoly diákból hirtelen nagyvilági bohém lett.

Az első világháború során a kanadai csapatokhoz csatlakozott, és mint háborús művésznek – aki számos portrét készített a katonákról – megengedték, hogy megtartsa bozontos arcszőrzetét.

Katonai pályafutásának első szakasza nem tartott sokáig, ugyanis két hónappal a bevonulását követően szégyenszemre hazaküldték Franciaországból, mivel összeverekedett társaival.

Az 1928-ban a Time magazin címoldalán szereplő festő hosszú éveken át járta a brit és más európai országok vidékeit, hogy tanulmányozza az általa nagyra becsült cigány lakosság kultúráját, és közben megismerkedjen a helyi asszonyokkal, akik közül többel is szerelmi viszonyt kezdett.

Bár a számot még egyik fia is túlzásnak tartja, a többek között John Bernard Shaw és Arábiai Lawrence portréját is megfestő művész egyes becslések szerint 1961-ben, 83 évesen bekövetkező haláláig több mint száz gyermeknek lett a biológiai apja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét legnagyobb alfahímje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra