Múlt-kor.hu

A történelem hét legnagyobb alfahímje

A történelem hét legnagyobb alfahímje

2020. június 2. 12:02 Múlt-kor

A praktikus vietnámi

Minh Mạng vietnámi uralkodót (1820–1841) számos felesége a feljegyzések szerint 142 gyermekkel ajándékozta meg.

A francia gyarmatosító törekvésekkel szemben fellépő, ortodox konfuciánus uralkodó különös módszert választott annak biztosítására, hogy örököseit senki se keverhesse össze.

Középső nevüket ugyanis egy császári utódlásról, egyben a jó uralkodóról szóló vietnámi vers egyes szavairól adta.

A fiúgyermekek nevei ily módon többletjelentéssel bírtak: az Ưng nagyjából annyit tett, „virágoztassa fel államát”, a Long elnevezés azt jelentette, „legyen királyi megjelenése”.

Ám voltak, akiknek a gazdagságra, a tehetségre, a nagy munkabírásra, az eleganciára, a harmonikus családi életre vagy a polgárok csodálatára utalt a középső neve.

A magát költőként is kipróbáló, tanult uralkodó megrögzött antiimperialista volt, és bár nem értett egyet az európai gondolkodásmódok többségével, valósággal rajongott a nyugati technológiáért.

Habár igazságosabb és „szelídebb” volt, mint az apja, a kényszermunkával így is számos alattvaló ismerkedett meg országlása idején.

Vietnám uralma idején megerősödő kulturális és vallási szuverenitása feldühítette a gyarmatosítani igyekvő Franciaországot, így Minh Mạng halála után európai seregek özönlötték el a délkelet-ázsiai országot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A történelem hét legnagyobb alfahímje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra