Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Titanictól Dunkerque-ig – Charles Lightoller nem mindennapi élete

2017. augusztus 8. 14:09

<

Két világháború hőse

A Titanic katasztrófája nem ijesztette el a tengertől Lightollert. Az első világháború idején a HMS Garry parancsnokaként szolgált és derekasan kivette részét a harcokból. Legjelentősebb haditette az volt, amikor hajója orrával nekiment egy német tengeralattjárónak, hogy így elsüllyessze azt. Az eset után a kapitányt kitüntették, igaz a hősies történetet beárnyékolja egy hivatalosan sosem bizonyított pletyka, miszerint a Garry legénysége lemészárolta a német U-boot túlélőit.

A világháború után vissza akart térni a kereskedelmi hajózás világába, de hamarosan szembesülnie kellett azzal, hogy hasonlóan a Titanic többi tengerész túlélőjéhez, őt is sújtja a tragikusan járt hajó hírének „átka”: sem előléptetésben, sem új álláslehetőségben nem reménykedhetett. Visszavonulása után fogadósként, farmerként és feleségével közösen ingatlanosként tevékenykedett, valamint a ‘30-as években megírta emlékiratait is. Teljesen persze sosem szakadt el a tengertől és egy saját motoros jachtot vásárolt magának, amelyet Sundowner névre keresztelt.

A második világháború idején, már jócskán a hatvanas éveiben járva, még egy alkalommal részt vett a világtörténelem egyik sorsdöntő momentumánál. 1940-ben a félelmetes német hadigépezet néhány hét alatt elsöpörte Franciaországot, amelynek során mintegy 400 ezer brit és francia katona esett csapdába a tengerparti Dunkerque városa közelében.

A nyugati szövetségesek számára létfontosságú volt, hogy a kontinensen rekedt hadsereget kimentsék a németek szorításából, így május végén elindult a Dinamo névre keresztelt hadművelet, amelynek során a brit polgárok példátlan összefogása révén szinte minden mozdítható vízi jármű útra kelt a La Manche túloldalára, hogy aztán katonákkal megpakolva térjen vissza.

Lightoller maga is Dunkerque felé vette az irányt és összesen 130 katonát zsúfolt a Sundowner kabinjába és fedélzetére. Ezután kitérő manőverek sorával sikeresen elkerülte a német légierő, a Luftwaffe támadásait és végül biztonságban hazaszállította a kimentett katonákat.

A kalandos életű Charles Lightoller végül 1952-ben, 78 éves korában hunyt el londoni otthonában, a „Nagy szmog” idején. Minden bizonnyal az ő alakja inspirálhatta a közelmúltban a mozikba kerülő Dunkirk című film Mr. Dawson nevű karakterét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Titanictól Dunkerque-ig – Charles Lightoller nem mindennapi élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra