Múlt-kor.hu

A legutóbbi jégkorszakban vésett kőtöredékekre bukkantak Jersey szigetén

A legutóbbi jégkorszakban vésett kőtöredékekre bukkantak Jersey szigetén

2020. augusztus 25. 09:54 MTI

A Brit-szigetek legősibb, vésett vonalakkal dísztett kőtábláinak töredékeit fedezte fel egy régészcsoport, amely Nagy-Britannia különböző kutatási intézményeiből verbuválódott.

A felfedezésről beszámoló londoni Evening Standard szerint a tíz kőtöredéken fennmaradt ősi rajzok 14 000–23 000 évesek lehetnek.

A kőtáblákból származó töredékeket Jersey szigetén, Les Varinesben találták 2014 és 2018 között. A tudósok a Plos One tudományos portálon publikálták eredményeiket.

A kőtöredékek rajzait a kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban élő magdalénai kultúra vadászó-gyűjtögető tagjai véshették.

A magdalénai kultúra különböző tárgyi emlékeit Nyugat-Európa számos helyszínén megtalálták már. A leletek között vannak vésett rajzokkal díszített állati csontok vagy fogak, barlangrajzok, eszközök és díszített fegyverek is. Magdalénai táblákat korábban Franciaország, Spanyolország és Portugália területén is találtak.

Azt korábban is tudták a régészek, hogy magdalénai települések voltak Nagy-Britannia északnyugati részén, de most fordult elő először, hogy a korszak vésett mintájú kőtöredékeit fedezték fel a Brit-szigeteken.

Ed Blinkhorn, a Londoni Egyetem vezető archeológusa és a helyszínen végzett ásatások igazgatója elmondta, hogy nem volt könnyű felfedezni a vésett mintájú kőtáblatöredékeket, mert teljesen beleolvadtak a helyszín geológiájába – minden követ meg kellett forgatni.

A régészeti helyszínen talált emlékek azonban azt igazolják, hogy a művészet fontos része volt a magdalénai emberek életének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legutóbbi jégkorszakban vésett kőtöredékekre bukkantak Jersey szigetén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra