Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A temető, ahol 1 millió múmia nyugszik

2014. december 16. 17:40

Amerikai kutatók újabb gyermekcsontvázat fedeztek fel a Fag el-Gamous nevű egyiptomi temetőben, amelynek feltárása immáron három évtizede tart. És egyhamar nem is fog véget érni: a hatalmas nekropoliszban becslések szerint több mint 1 millió múmia alussza örök álmát.

A provói (Utah, USA) Brigham Young Egyetem kutatói idestova harminc éve végeznek feltárásokat az egyik közeli útról Fag el-Gamousnak nevezett egyiptomi temető területén és a mellette található piramisnál. Nem túlzás azt állítani, hogy emberfeletti munkára vállalkoztak, ugyanis becslések szerint több mint 1 millió embert temethettek el itt a római uralomtól kezdve egészen a 7. századig bezárólag.

"Bizonyosan állíthatjuk, hogy több mint 1 millió ember lehet eltemetve ebben a hatalmas és sűrűn beépített temetőben" - mondta el Kerry Muhlestein, a Brigham Young Egyetem segédprofesszora, aki a Society for the Study of Egyptian Antiquities Scholars Colloquium torontói tanácskozásán számolt be a kutatócsoport eddigi eredményeiről.

A temető nem királyok, vagy az uralkodói elit számára épült: a szegényes sírok többségénél hiányoznak a sírmellékletek, de a koporsós temetkezés is ritkaságszámba megy. Az elhunytak belső szerveit általában nem vették ki, a tetemek a száraz klíma következtében, természetes úton mumifikálódtak. Az itt eltemetettek alacsony származása ellenére a kutatók találtak azért néhány igen figyelemre méltó leletet, köztük lenvásznat, üvegárut és színes gyerekcipőket is. "Ami kevés értékük volt, azt mind magukkal vitték a túlvilágra" - fogalmazott Muhlestein.

A most bemutatott, 1500 éve elhunyt gyerekmúmiát több múmia társaságában temették el: piciny tunikába öltöztették, nyakláncot, illetve egy-egy karperecet viselt. "A jelek arra utalnak, hogy ahogy tudták, megpróbálták mumifikálni a gyermeket: a lábujjak, a körmök, az agy és a nyelv fantasztikusan konzerválódott. Az ékszerekből ítélve kislány volt, de biztosat nem tudunk mondani" - írják kutatók a 18 hónapos korában elhunyt csecsemőről.

Egyelőre megoldatlan rejtélynek tűnik annak megválaszolása, hogy a temetőben nyugvó több mint 1 millió ember honnan érkezhetett. A közeli település ugyanis túl kicsi volt ehhez, a szintén a közelben található, II. Ptolemaiosz Philadelphosz egyiptomi királyról (i.e. 282 - i.e. 246) elnevezett Philadelphiának pedig saját temetője volt. A tisztánlátást, ha lehet, még jobban nehezíti, hogy a közelben van egy kisméretű piramis is, amely 4500 éve, Sznofru fáraó idején épült, kétezer évvel azelőtt, hogy a temetőt használatba vették volna.

A Brigham Young Egyetem kutatócsapata az elmúlt 30 évben több mint ezer múmiát tárt fel, ám a leletanyagok feldolgozása, dokumentálása igen vontatottan halad. Találtak például egy több mint két méter magas múmiát, akit hely hiányában "kétrét kellett hajtani", hogy elférjen a sírban, mondta el Muhlestein torontói előadásán. Ez a magasság - ismerve az egyiptomiak hagyományosan elégtelen táplálkozását - rendkívülinek számított az ókori Egyiptomban, ezért elképzelhető, hogy az illető a növekedési hormon túltermelése miatt nőtt ekkorára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A temető, ahol 1 millió múmia nyugszik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra