Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Római Birodalom örökébe kívánt lépni hódításaival II. Mehmed szultán

2021. május 3. 18:29 Múlt-kor

Rómáig nem jutott, de megoldotta a kétfrontos háborút

A balkáni hadszíntéren azonban volt még egy állam, amelyet Mehmednek ki kellett iktatnia. A Velencei Köztársaság ugyanis jelentős gazdasági és katonai tényező volt a Földközi-tenger keleti medencéjében, és nem nagyon hatotta meg Konstantinápoly eleste, sőt, megpróbált a Mehmed által kiütött Bizánc örökébe lépni.

A velencei-török háború 1463 és 1479 között zajlott, amelynek a lezárásával Albánia egésze és számos égei-tengeri sziget is Mehmed birtokába jutott, és csak a Peloponnészosz néhány déli kikötője maradt Velence irányítása alatt.

A Velencére mért csapás azért volt hatalmas diadal, mert a szultánnak tulajdonképpen kétfrontos háborút kellett vívnia. Közép- és Kelet-Anatólia szakadár fejedelemségeinek és törzseinek leigázása ugyanis a velencei háborúval egy időben zajlott.

Különösen nehéz lett a helyzet akkor, amikor Mehmed 1468-ban elfoglalta Karamániát, amely azonnal kiváltotta Akkojunlu emírjének, Uzun Haszán ibn Alinak a katonai támadását. Uzun Haszán hatalma Kelet-Anatólián kívülre, Irán nyugati területeire és Irakra is kiterjedt. A velenceiek egy nemzetközi oszmán ellenes katonai szövetségben gondolkodtak, de mire a koalíció ténylegesen felállhatott volna, Uzun Haszán vereséget szenvedett Kelet-Anatóliában II. Mehmed seregeitől.

Miután Kis-Ázsiát és a Duna torkolata kivételével az egész Fekete-tengert az ellenőrzése alá vonta, majd a velenceiekkel nyugaton lezárta a háborút, II. Mehmed flottája Dél-Itáliára rontott, és elfoglalta Otranto kikötőjét. II. Mehmed, aki feltehetően a római császárok örökébe vágyott, hiszen Konstantinápoly elfoglalásakor felvette a Kayser-i Rüm, azaz Róma császára címet, az olasz csizma déli sarkánál azonban messzebbre már nem jutott.

1481 tavaszán Mehmed átkelt Anatóliába, hogy egy újabb hadjárattal öregbítse hírnevét, de a Konstantinápoly közelében fekvő Gebze városában 1481. május 3-án, feltehetően agyvérzésben elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Római Birodalom örökébe kívánt lépni hódításaival II. Mehmed szultán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra