Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Római Birodalom örökébe kívánt lépni hódításaival II. Mehmed szultán

2021. május 3. 18:29 Múlt-kor

Hunyadi majdnem az öngyilkosságba kergette

Az elképesztő 1453-as sikert néhány év múlva egy hatalmas kudarc követte. A hódító szultán ugyanis 1456-ban a balkáni keresztény államok ellenállását megszervező, az oszmánok délkelet-európai előrenyomulását leginkább lefékező és megakasztó Magyar Királyságra vetette magát.

Magyarország akkori kapuját, Nándorfehérvárt azonban nem sikerült feltörnie II. Mehmednek. Seregeire ugyanis 1456. július 22-én megsemmisítő vereséget mért Hunyadi János hada és a lánglelkű hitszónok Kapisztrán János által szervezett keresztes sereg. II. Mehmed nehezen bírta feldolgozni a kudarcot, a feljegyzések szerint véget akart vetni életének.

A „Fátih” azonban észhez tért, és az 1460-as évekre stabilizálta hatalmát a Balkánon, elfoglalta Szerbiát és Bosznia nagy részét, Havasalföldről pedig elkergette a Magyar Királysággal szövetségben álló vajdát.

A Havasalföldi Fejedelemség a szultán hűbérese lett, és Moldva is súlyos adókat kellett, hogy fizessen II. Mehmednek, hogy megtarthassa részleges önállóságát.

Az oszmán uralom stabilizálódott: a Balkánon a szárazföldi kihívó, a Mátyás király vezette Magyar Királyság a Száva és a Kárpátok vonalát inkább megtartani igyekezett, és nem bonyolódott komolyabb konfliktusba a törökökkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Római Birodalom örökébe kívánt lépni hódításaival II. Mehmed szultán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra