Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

<

Elektronikus számítógépek

Az 1940-es évek angoljában a „computer” szó még jobbára emberekre – többnyire nőkre – volt értendő, akik összetett számításokat végeztek papírral és ceruzával. Az Egyesült Államok több kutatóegysége a különféle lövedékek ballisztikus pályájának kiszámítására elektronikus gépek fejlesztésébe kezdett, a számolásokat végző nőket pedig ezek programozására alkalmazták.

A Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztett ENIAC rendszer programozóinak egyike volt Jean Jennings Bartik is, aki később a számítógépes memória fejlesztésében ért el áttörő eredményeket, valamint Frances Elizabeth „Betty” Holbertson is, aki az első szoftverapplikáció létrehozójaként vonult be a történelembe.

A Harvard Egyetemen Grace Hopper, a haditengerészet akkori hadnagya (később ellentengernagya) a Mark I nevű számítógép programozásában vett részt, a későbbiekben pedig az első programnyelv megírójaként vált ismertté.

Az Atlanti-óceán túloldalán a brit Alan Turing a Bombe nevű elektromechanikai szerkezetet fejlesztette ki, amelynek nagy szerepe volt a német Enigma rejtjelezőgép kódolási mechanizmusának feltörésében.

Habár mai értelemben nem nevezhető számítógépnek, a Bombe volt a nagy sikerű Colossus elektronikus számítógépek előfutára, amelyek segítségével az olyan programozók, mint Dorothy du Boisson és Elsie Booker a Lorenz nevű német rejtjelezőgép kódjainak feltörésére használtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra