Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

2021. április 28. 17:10 Múlt-kor

Kétségtelen, hogy a második világháború számtalan újítást eredményezett a technikában, a régebbi koncepciók újragondolásától (mint például a hagyományos hadipuska és a géppisztoly keresztezéséből létrejött gépkarabély) a merőben új és minden korábbinál félelmetesebb eszközökig (élükön az atombombával, illetve a harcokban végül be nem vetett idegmérgekkel). Nem csak a fegyverek körében történtek azonban áttörések: a háborús helyzet számtalan olyan területre hozott rengeteg fejlesztési pénzt, amely békeidőben nem, vagy csak sokkal később ért volna el eredményeket.

<

Az első influenzavakcina

Az első világháború utolsó évében kezdődött, spanyolnátha néven ismert 1918-1919-es influenza-világjárvány a történelem addigi legpusztítóbb konfliktusánál is sokszorosan több embert ölt meg, azonban a tudomány szinte teljesen tehetetlen volt vele szemben.

A gyermekcipőben járó mikrobiológia ekkoriban még alig tudott a vírusok létezéséről, behatóbb ismeretekkel csak az 1920-as évek során gazdagodott róluk.

1933-ig kellett várni arra, hogy amerikai tudósok első ízben izolálják laboratóriumi körülmények között az influenzavírust, bebizonyítva, hogy a betegséget vírus és nem baktérium okozza.

Az amerikai szárazföldi hadsereg az 1940-es években anyagi forrásokkal is beszállt a preventív vakcina fejlesztésébe. Az első influenza elleni vakcinát 1945-ben hagyták jóvá katonai használatra, majd 1946-ban általános alkalmazásra.

Érdekesség, hogy a projekt egyik vezető kutatója az a Jonas Salk volt, aki később a gyermekbénulást okozó poliovírus elleni egyik első hatékony vakcinát is kifejlesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyógyszeriparban, a közlekedésben és a számítástechnikában is óriási előrelépést hozott a II. világháború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra