Múlt-kor.hu

A dögevőkkel együtt lakmározhattak az emberelődök egy őselefánt teteméből 300 000 éve

A dögevőkkel együtt lakmározhattak az emberelődök egy őselefánt teteméből 300 000 éve

2020. május 22. 17:56 Múlt-kor

Egy erdei őselefánt (Palaeoloxodon antiquus) 300 000 éves, csaknem teljes csontváza került elő egy egykori bányából Németországban. Agyarai mintegy két és fél méter hosszúak. Az ősállat egy őskori tó partján lelte halálát, teteméből különböző ragadozók és dögevők, köztük emberelődök is fogyaszthattak.

Kő- és csonteszközök maradványai

Utóbbiakra az utal, hogy az állat maradványai mellett mintegy 30 apró kovareszelék, illetve a kovaeszközök élezéséhez használt csontdarabok is előkerültek.

A lelőhelyet az idők során üledék lepte el, amely jó állapotban őrizte meg a leleteket az őskőkor közepe óta.

Az alsó-szászországi Schöningennél lévő bányából ez csupán a legújabb izgalmas leletegyüttes – korábban három kardfogú tigris csontváza, illetve 300 000 éves fa vadászlándzsák is előkerültek innen.

Az erdei őselefánt napjaink afrikai elefántjainál is nagyobb termetű volt, a Tübingeni Egyetem szakértői szerint e példány vállmagassága 3,2 méter, tömege 6,8 tonna lehetett.

A most megtalált példány egy nőstény egyed volt, fogazata kopása alapján meglehetősen idős lehetett. Az állat teljes állkapcsa, három végtagjának csontjai, számos csigolyája és bordája, valamint nyelvcsontjának darabjai is előkerültek.

A tudósok feltételezése szerint az állat kora következtében pusztulhatott el, és nem az emberek vadászták le, bár utóbbi magyarázat sem teljesen kizárt.

Az ásatás vezetője, Jordi Serangeli elmondta: habár az emberelődök jó vadászok voltak, nem volt okuk ilyen nagy és veszélyes állatokra támadni.

Szerinte mivel az erdei őselefántok a környezetük részei voltak, és gyakran pusztultak el a tó környékén, az emberelődök tudhatták, hol kell keresni a tetemeiket. Vélhetően a hűst, a zsírt és az ínakat távolították el róluk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A dögevőkkel együtt lakmározhattak az emberelődök egy őselefánt teteméből 300 000 éve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra