Múlt-kor.hu

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

2014. május 23. 17:01

Egy ritka, föníciai papot ábrázoló szobor került elő a libanoni Szidón városának déli részén; szakértők szerint ez lehet az utóbbi évtizedek legjelentősebb felfedezése Libanonból - jelentették be a British Museum szakemberei a héten.

Az i.e. 6. századból származó, 115 centiméter magas szobrot a szidóni Collège des Frères-nál találták meg, közölte Claude Doumit Serhal ásatásvezető a hétfői sajtótájékoztatón.

"Semmi ehhez foghatót nem találtunk a hatvanas évek óta" - lelkendezett a szakember.

Az ókori szobortöredék

A szobor egy föníciai papot ábrázol, aki férfi szoknyát, egy ún. shenti-t visel, bal kezében pedig egy azonosítatlan tárgyat, talán egy tekercset vagy zsebkendőt szorongat.

A műalkotást arccal lefele, fekvő helyzetben találták meg a szakemberek, a szobrot ugyanis a rómaiak "újrahasznosították", s egy márványburkolat alá tették.

A bronz Tanit-szimbólum

A londoni British Museummal együttműködő szakemberek további leleteket hoztak a felszínre: egy, a föníciai Tanit istennőt jelképező bronzszimbólumot, egy római kori Ozirisz-szobrocskát, valamint feltárták egy i.e. 3000 körül épült középület három, korábban ismeretlen helyiségét, illetve húsz sírt, ahova felnőtteket és gyermekeket temettek az i.e. 2. évezredben.

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra