Múlt-kor.hu

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

2014. május 23. 17:01

Egy ritka, föníciai papot ábrázoló szobor került elő a libanoni Szidón városának déli részén; szakértők szerint ez lehet az utóbbi évtizedek legjelentősebb felfedezése Libanonból - jelentették be a British Museum szakemberei a héten.

Az i.e. 6. századból származó, 115 centiméter magas szobrot a szidóni Collège des Frères-nál találták meg, közölte Claude Doumit Serhal ásatásvezető a hétfői sajtótájékoztatón.

"Semmi ehhez foghatót nem találtunk a hatvanas évek óta" - lelkendezett a szakember.

Az ókori szobortöredék

A szobor egy föníciai papot ábrázol, aki férfi szoknyát, egy ún. shenti-t visel, bal kezében pedig egy azonosítatlan tárgyat, talán egy tekercset vagy zsebkendőt szorongat.

A műalkotást arccal lefele, fekvő helyzetben találták meg a szakemberek, a szobrot ugyanis a rómaiak "újrahasznosították", s egy márványburkolat alá tették.

A bronz Tanit-szimbólum

A londoni British Museummal együttműködő szakemberek további leleteket hoztak a felszínre: egy, a föníciai Tanit istennőt jelképező bronzszimbólumot, egy római kori Ozirisz-szobrocskát, valamint feltárták egy i.e. 3000 körül épült középület három, korábban ismeretlen helyiségét, illetve húsz sírt, ahova felnőtteket és gyermekeket temettek az i.e. 2. évezredben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egyedülálló föníciai szobrot találtak Libanonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra