Múlt-kor.hu

Elárverezik Mussolini hegedűjét

Elárverezik Mussolini hegedűjét

2014. április 11. 15:03 MTI, Múlt-kor

Elárvereznek egy 18. század elején készült értékes Amati-hegedűt, amelyet egykor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor is birtokolt. A hangszerrel együtt jár egy fotó Mussoliniről, amint éppen egy Amatihoz hasonló hegedűn játszik.

A Bonhams aukciósház arra számít, hogy akár 150 ezer angol fontot (55 millió forint) is megadnak a hangszerért, amely a legendás cremonai hegedűkészítő Amati-dinasztia műhelyében készült az utolsó hangszerkészítő Amati, Hieronymus Amati idején.

Az aukciósház közleménye szerint a Londonban május 12-én kalapács alá kerülő hegedű egy ideig Mussolini birtokában volt, aki szenvedélyes hegedűs volt, és gyakran játszott duettett legkisebb gyermekével, Romanóval. A hangszerrel együtt jár egy fotó Mussoliniről, amint éppen egy Amatihoz hasonló hegedűn játszik.

A duce kiváló hegedűművész hírében állt, gyermekkora óta játszott ezen a hangszeren, s később sem tette a sarokba, ugyanis a zenéléssel könnyen meg tudta nyugtatni magát. Már fiatalabb korában nagy nőcsábász hírében állt, s nem érdekelte, ha az illető hölgy jóval idősebb nála, vagy esetleg házas. Mikor ismerősei szemére olvasták bűneit, állítólag elővette a hegedűjét, s addig játszott, amíg el nem hallgattak.

Hieronymus Amati apja, Nicoló a történelem egyik leghíresebb hegedűkészítőjének számít, az ő műhelyében tanult többek közt Antonio Stradivari és Andrea Guarneri, a két másik nagy itáliai hegedűkészítő mester is. A Bonhams szerint az árverésre kerülő hegedű "hangzásának szépségén kívül elbűvöl egy történelmi alakhoz való közvetlen kapcsolata által is".

Elárverezik Mussolini hegedűjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra