Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bemutatják a szkíta aranykincseket

2014. április 3. 13:13 MTI

Szkíta aranykincseket mutat be a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum csütörtökön délután megnyíló időszaki kiállítása - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

<

A szkíta birodalom Kazahsztánból származó aranykincseit felvonultató tárlat a magyar és a kazah nép közös gyökereit, a sztyeppei, lovas-nomád birodalmat mutatja be, mely az ókor legnagyobb hadereje és az innováció bölcsője volt - írták. Hozzátették: a kiállítás színes képet fest a szkíta és türk eredetű népek életéről, kultúrájáról, gazdagságáról.

Közlésük szerint a tárlat elemeit szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint a feltárást és a leletmentést bemutató képek, molinók alkotják. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az úgynevezett "Issyk-kurgánból" és a Berel mellett feltárt - világviszonylatban is ritkaságszámba menő - lovas temető leleteiből származik, azoknak méret- és anyaghelyes reprodukciója.

A kiállítás ízelítőt ad a teljes szkíta kultúrkör leletanyagából, megelevenedik számos lelőhely emblematikus arany és ezüst tárgyegyüttese. A melléjük kerülő balaton-felvidéki régészeti leletek, valamint a régi történetírók és a szkíták ókori kortárs népeinek leiratai teljes képet adnak az ősi birodalomról - tájékoztatott a veszprémi múzeum.

A reprodukciók hitelességét Krym Altynbekov restaurátor privát intézete, az "Ostrov Krym" intézet szavatolja. Krym Altynbekov nevéhez fűződik az 1969-ben, Issyk falu mellett feltárt "aranyember" végleges rekonstrukciója, a bereli sírmező leleteinek konzerválása, ő mentette meg 2012-ben a Mongólia területén talált türk fejedelmi mauzóleum festett agyaghadseregét is, valamint ő készítette el a H. Parzinger által megtalált, és az évszázad leleteként ismert Arzhan II kurgán szkíta fejedelmi sírja rekonstrukcióját is.

A május 25-ig látogatható kiállítás nemcsak az ásatások kézzelfogható eredményeire, azaz a tárgyak bemutatására alapul, hanem a teljes izgalmas feltárási folyamatot is bemutatja - közölte a múzeum. Tájékoztatásuk szerint a feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bemutatják a szkíta aranykincseket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra