Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény Gandhiról

2013. december 9. 10:11

<

1. A polgári engedetlenségi mozgalom atyja, India függetlenségi mozgalmának vezére, Mohandász Karamcsand Gandhi (1869-1948) a 20. század egyik legnagyobb hatású történelmi személyisége volt.

2. Gandhi 1893-tól 1914-ig Dél-Afrikában dolgozott ügyvédként. Az itt átélt faji diszkriminációra adott válaszul alakította ki az erőszakmentes ellenállás (Satyagraha) koncepcióját, amelyet sikerrel alkalmazott a brit hatóságokkal szemben Indiában.

3. Gandhi gyerekként annyira visszahúzódó volt, hogy sokszor inkább hazafutott az iskolából, csak ne kelljen beszélgetnie senkivel.

4. Bár meglett volna rá a lehetősége, az egyszerűséget kedvelő Gandhi sohasem utazott repülőn.

5. Gandhi 1908-tól rendszeres levelezést folytatott Lev Tolsztojjal az író 1910-ben bekövetkezett haláláig.

6. Gandhit életében négyszer, halála évében pedig posztumusz jelölték Nobel-békedíjra, de egyszer sem kapta meg az elismerést.

7. Gandhi vegetáriánus volt. Úgy tartotta, hogy egy ország erkölcsi fejlettségét nagyban tükrözi az, hogy az ott lakók hogyan bánnak az állataikkal.

8. Gandhi 1948-ban éhségsztrájkkal érte el, hogy India adja át a belőle kiszakadó Pakisztánnak a nemzeti vagyon neki járó részét.

9. Gandhit 1948. január 30-án egy hindu nacionalista ölte meg, mivel sérelmezte muszlimbarát tevékenységét, valamint azt, hogy – annak ellenére, hogy ellenezte – beletörődött Pakisztán Indiából történő kiválásába.

10. Gandhi hamvait több urnába osztották szét. Az urnákat részben India különböző részein állították ki, egyet Los Angelesben őriznek, de indiai és dél-afrikai folyókba, és a Nílus ugandai ágába is szórtak a hamvaiból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Gandhiról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra