Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évezredek óta csíp a chili

2013. november 14. 17:33

Már évezredekkel ezelőtt is készítettek fűszeres italokat Mexikóban – olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia Public Library of Science One (PLOS One) című folyóiratában közölt tanulmányban.

<

A csilipaprika (Capsicum) a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, Spanyolország és Portugália történetében jól dokumentált termesztésük és fogyasztásuk. Az egykori mezoamerikai és dél-amerikai civilizációk területén fellelhető régészeti lelőhelyeken kevés nyomuk maradt, így szinte alig tudunk valamint arról, hogy milyen szerepük volt a maják, vagy a Mixe-Zoquean nyelveket beszélő népcsoportok életében.

A PLOS One legújabb számában ismertetett kutatásuk során a tudósok Capsicum-maradványokat azonosítottak néhány, Dél-Mexikóban talált edényben. Ezek között vannak több mint kétezer évesek, elkészítésük idejét i.e. 400 és i.sz. 300 közé teszik. A maradványokat különböző formájú edényekben és tálakban találták meg; mindez azt sugallja, hogy csilipaprikát különféle kulináris célokra használták az ősi népek. A kutatók szerint eme csoportok az ételek fűszerezése mellett italaikat is chilivel ízesíthették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Évezredek óta csíp a chili

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra