Évezredek óta csíp a chili
2013. november 14. 17:33
Már évezredekkel ezelőtt is készítettek fűszeres italokat Mexikóban – olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia Public Library of Science One (PLOS One) című folyóiratában közölt tanulmányban.
A csilipaprika (Capsicum) a trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve, Spanyolország és Portugália történetében jól dokumentált termesztésük és fogyasztásuk. Az egykori mezoamerikai és dél-amerikai civilizációk területén fellelhető régészeti lelőhelyeken kevés nyomuk maradt, így szinte alig tudunk valamint arról, hogy milyen szerepük volt a maják, vagy a Mixe-Zoquean nyelveket beszélő népcsoportok életében.
A PLOS One legújabb számában ismertetett kutatásuk során a tudósok Capsicum-maradványokat azonosítottak néhány, Dél-Mexikóban talált edényben. Ezek között vannak több mint kétezer évesek, elkészítésük idejét i.e. 400 és i.sz. 300 közé teszik. A maradványokat különböző formájú edényekben és tálakban találták meg; mindez azt sugallja, hogy csilipaprikát különféle kulináris célokra használták az ősi népek. A kutatók szerint eme csoportok az ételek fűszerezése mellett italaikat is chilivel ízesíthették.