Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Híres történelmi átkok

2013. augusztus 12. 08:01

Mi, emberek gyakran vagyunk babonásak, azonban néhány történelmi átok annyira reálisnak tetszik, hogy szinte kizárt, hogy puszta véletlennek tűnjön. A 26 ember halálát okozó fáraó átkától az amerikai elnökök rémének számító sóni indiánok bosszújáig öt híres történelmi átkot mutatunk be.

<

Ötzi bosszúja

Egy német turista házaspár, Erika és Helmut Simon, az olasz-osztrák határnál 1991-ben 3200 méteres magasságban véletlenül bukkant rá a hauslabjochi emberre, az 5300 éves gleccsermúmiára, amelyet az Alpok közeli völgyéről Ötzinek neveztek el. Ötzié a világ legrégebbi, természetes módon mumifikálódott holtteste; az ősemberrel egy hirtelen jött hóvihar és a hideg végezhetett, de az idegenkezűséget sem lehet kizárni. A kutatások azóta kiderítették, hogy a jégember szívbeteg lehetett, Lyme-kórban szenvedett, tejcukor-érzékeny volt és utoljára kecskehúst vacsorázott.

Az Ötzit először megtekintő patológus, Rainer Henn a vizsgálatok után egy évvel autóbalesetben vesztette életét. Kurt Fritzet, aki a kutatókat vezette a sziklás terepen a pórul járt ősemberhez, nem sokkal később egy lavina sodort el. Helmut Simon, aki először pillantotta meg Ötzit, 2004-ben túrázás közben lelte halálát. A Simon holttestét kereső csapat vezetője, Dieter Warnecke néhány órával Simon temetése után szívinfarktust kapott. Ötzi "bosszújáról" évek óta cikkezik az olasz és a nemzetközi sajtó, de az esetek akár puszta véletlennek is tűnhetnek, hiszen a kutatásban eddig több százan vettek eddig részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Híres történelmi átkok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra