Múlt-kor.hu


	Bizonyított az egyiptomi Óbirodalom végét jelentő természeti csapás

Bizonyított az egyiptomi Óbirodalom végét jelentő természeti csapás

2012. augusztus 22. 08:42

Pollent és szenet találtak a Nílus deltájának egyes rétegeiben, a maradványok többek között egy 4200 éve, az egyiptomi Óbirodalom végén bekövetkezett hatalmas szárazságról árulkodnak.

„Az emberiség régóta küzd a klímaváltozás ellen” – szögezte le Christopher Bernhardt, a U.S. Geological Survey kutatója, a projekt egyik vezetője. „A többi kutatáshoz hasonlóan a mostani geológiailag is alátámasztja, hogy a társadalmak fejlődése néha elválaszthatatlan a klíma változékonyságával – legyen szó egy évtizedről vagy ezer évről” – fűzte hozzá.

„Még az ókori nagy piramisépítők is elbuktak, mivel nem tudtak választ adni a klímaváltozás jelentette kihívásokra. Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy a víz volt Egyiptom Achilles-sarka – ahogyan ma is az, a Földnek ugyanis hétmilliárd szomjas embert kell ellátnia” – fejtette ki Marcia McNutt, az USGS igazgatója.

A kutatók a Nílus-deltájából gyűjtöttek hétezer évestől kezdve egészen a modern időkig bezárólag pollen- és szénmintákat, hogy megtudják, milyen fizikai folyamatok mentek végbe az egyiptomi történelem során. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a pollenek mennyire tükrözik a történelmi feljegyzésekben említett és régészeti leletek által tanúsított nagy ókori szárazságok nyomait. A szénmaradványok megvizsgálása azért volt fontos, mivel a száraz periódusokat gyakrak tűzvészek kísérték.

A Geology júliusi számában közölt tanulmányból kiderül, hogy hat- és háromezer évvel ezelőtt négy alkalommal csökkent a vizenyős területek pollenjeinek aránya, míg a széné nőtt. A négy közül kiemelkedik az a száraz periódus, amely 4200 éve tombolt, s amelynek komoly társadalmi következményei voltak. Az éhínség volt az egyik, ami az egyiptomi Óbirodalom sorsát megpecsételte, de a Közel-Kelet többi kultúrájának életére is nagy hatással volt.

A kutatás egy ötezer évvel ezelőtt történt szárazságra is rámutatott, amikor Alsó-és Felső-Egyiptomot egyesítették, Uruk (Irak) pedig összeomlott. A másikra háromezer évvel ezelőtt került sor a Mediterráneum keleti felén; ebben az időben bukott el az ugariti királyság, miközben Babilonban és a mai Szíria területén egyre több és több áldozatot szedtek az éhínségek.


	Bizonyított az egyiptomi Óbirodalom végét jelentő természeti csapás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra