Múlt-kor.hu


	Az aleppói kulturális örökség megóvására szólít fel az UNESCO

Az aleppói kulturális örökség megóvására szólít fel az UNESCO

2012. július 27. 12:49 MTI

Irina Bokova, ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO főigazgatója csütörtökön felszólított a szíriai konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy "biztosítsa Aleppó kivételes kulturális örökségének védelmét", az észak-szíriai városban ugyanis heves harcok folynak a rendszer és a lázadók között.

"Az UNESCO rendkívüli módon aggódik az aleppói heves harcokkal kapcsolatos értesülések miatt" jelentette ki Bokova asszony egy közleményben. "Ez az ősi város, amely a történelem során stratégiailag fontos helyet foglalt el a Nyugat és a Kelet közötti kereskedelmi utakon, a több mint ezer éve ide települő népek kultúráját tükröző kivételes, nagyszabású örökséget őriz" - fogalmaz közleményében.

Szíria jelentős régészeti és történelmi örökséggel rendelkezik, fővárosa, Damaszkusz pedig a világ egyik legrégebbi városa. Hat szíriai színhely Damaszkusz és Boszra óvárosa, Palmüra, az aleppói óváros, a Krak des Chevaliers keresztes lovagvár és Kal'a Szaláh ed-Dín, azaz a Szaladdin-citadella szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Az UNESCO főigazgatója közölte, hogy a világszervezet figyelmeztette a Vámvilágszervezetet, az Interpolt és a Szíriával szomszédos országokat a fosztogatás és a szíriai kulturális emlékek csempészetének a veszélyére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Az aleppói kulturális örökség megóvására szólít fel az UNESCO

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra