Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Londoni olimpia először - 1908

2012. június 11. 15:14 MTI

A brit főváros - egyáltalán nem akaratán kívül, hiszen többször is jelentkeznie kellett a sportdiplomáciai diadal érdekében - különleges világcsúcsot állított fel már jóval az előtt, hogy július 27-én elkezdődik az augusztus 12-ig tartó, sorszáma szerint XXX. nyári olimpia. Az tudniillik korábban még egyetlen metropolisznak sem sikerült, hogy három ilyen sportolói csúcstalálkozónak is otthont adjon. London 1908 és 1948 után fogadhatja 2012 nyarán újfent a földkerekség legkiválóbb versenyzőit a négyévenkénti összejövetelek idei helyszínén.

<

Edward király, angol király vívott is

London házigazdaként a negyedik újkori nyári olimpia alkalmával mutatkozott be több mint egy évszázaddal ezelőtt, és máig jó példaként emlegetik arra, hogyan lehet a sportversenyek legnagyobbikát saját értékén kezelni, nem pedig holmi vásári eseményként, mint ahogyan történt az a megelőző kettő, az 1900-as párizsi és az 1904-es St. Louis-i olimpia esetében. Ezeket ugyanis egyformán az akkori világkiállítások keretében, azok szolgálatába állítva, afféle kiegészítőként rendezték meg, másodlagos szerepre kárhoztatva a sport kimagasló ünnepét.

A brit fővárosban helyére került az olimpia is. Pedig eredendően nem is London lett volna a házigazda, hanem Róma. A NOB az örök városra bízta az 1908-as rendező szerepét, csakhogy az élet, vagy ha úgy tetszik, a természet közbeszólt: a gazdasági nehézségeken tán még túlléptek volna az itáliaiak, a Vezúv 1906 áprilisában bekövetkezett kitörése azonban végképp elvette a kedvüket az olimpiától. A vulkán hatalmas pusztításokat végzett Nápolyban és környékén, a játékok lebonyolítására szánt pénzeket az újjáépítésre irányították át, Róma helyébe pedig London lépett.

A 68 ezer embert befogadó és a sportágak zömének, egészen pontosan 13 versenyszámainak otthont adó White City Stadiumban - amelyet rekordgyorsasággal húztak fel a király által adományozott területen - személyesen VII. Edward, a sportot kedvelő, a vívást maga is magas szinten művelő uralkodó nyitotta meg.

Új rekordként 22 ország versenyzői - először a történelemben - nemzeti lobogójukkal együtt vonultak fel az ünnepségen. Az egyik első sportdiplomáciai botrány(ocska) is megszületett a ceremónián: egyedüliként a masírozók közül az Egyesült Államok csapatának zászlóvivője nem döntötte előre tisztelete jeléül a csillagsávos zászlót a brit uralkodói páholy elé érve. A modortalanság mögött állítólag az a sértettség állt, amelyet a tengerentúliak körében váltott ki a szervezők trehánysága, amikor a stadiont feldíszítve az amerikai lobogót elfelejtették kifüggeszteni. A svédekével is hasonló történt, ők a nyitóünnepségről való távolmaradással tüntettek a britek mulasztása ellen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Londoni olimpia először - 1908

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra