Múlt-kor.hu


	Titkos Budapest: bunkerek, óvóhelyek, kínzókamrák

Titkos Budapest: bunkerek, óvóhelyek, kínzókamrák

2012. június 7. 16:05

Budapest nem tudja, hol lakik - jelentette ki Ungváry Krisztián történész, aki szerzőtársával, Tabajdi Gáborral együtt a Sziklakórház egyik termében mutatta be tegnap legújabb, Budapest a diktatúrák árnyékában című könyvét. A rendhagyó útikalauz egyúttal tudományos ismeretterjesző mű is, amelyben a viharos 20. század titkos helyszínei, szimbolikus terei és emlékhelyei elevenednek meg. Ezekből válogattunk.

Titkos helyszínek, szimbolikus terek

Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor rendhagyó útikalauza a 20. század politikai diktatúrái és legmegrázóbb történelmi eseményei mentén veszi lajstromba Budapest emlékeit. A szerzőpáros olyan fővárosi helyszíneket mutat be olvasóinak, amelyek jobbára ismeretlenek a turisták előtt, a városlakók számára pedig a félmúlt homályába vesznek. A gazdagon illusztrált, számos térképet tartalmazó könyv egyébként egyéves kutatómunka után készült el, s már elérhető az a honlap, ahol a szerzők egyfajta párbeszédre invitálják a saját városuk története iránt érdeklődőket, mivel még "sok minden lehívható a kollektív emlékezetből".

A fiatal kutatók budapesti sétáin feltárulnak az 1919-es Tanácsköztársaság és az azt követő fehérterror, a német megszállás, a nyilas rémuralom és a zsidóüldözés, a világháborús főváros, a szovjet megszállás és a Rákosi-diktatúra, az 1956-os forradalom és szabadságharc, végül a Kádár-korszak elfeledett vagy épp szándékosan titokban tartott történeti helyszínei és emlékhelyei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Titkos Budapest: bunkerek, óvóhelyek, kínzókamrák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra