Múlt-kor.hu


	Viking nyomokat keresnek a sherwoodi erdőben

Viking nyomokat keresnek a sherwoodi erdőben

2012. január 3. 12:25 BBC News

Minden zugát átfésülik a Robin Hood garázdálkodásairól ismert sherwoodi (Nottinghamshire) erdőnek, miután egy helyi, viking emlékek után kutató történelmi egyesület 50 ezer fontot kapott a feladatra.

A Thynghowe vagy Thing elnevezésű helyen a vikingek egykoron azért gyűltek össze, hogy a törvényekről folytassanak eszmecserét. Az emlékhelyet hét évvel ezelőtt fedezték fel, tavaly egyszer már feltérképezték, de a szakemberek akkor azt tanácsolták, hogy kezdjék meg a többi rész feltárását is.

Lynda Mallett és Stuart Reddish történészek egy eddig magántulajdonban levő kétszáz éves dokumentumban találtak utalást arra, hogy a helyiek egy hegyen tartották meg tanácskozásaikat. Így sikerült azonosítani Thynghowe-t, valamint a régi térképeken Birklands Forest Stone-ként jelölt állókövet, ahol az idős vikingek hatalmas tömegek előtt hirdettek ítéleteket a vitás felek között.

A Brit-szigeteken nem sok ilyen helyről tudni, ezért is tekinti kiemelt feladatának annak megőrzését a Friends of Thynghowe nevű csoport. A tervek szerint januárban repülőgépről készítenek felvételeket annak érdekében, hogy a fák által eltakart rejtett vonások egyszer és mindenkorra feltáruljanak. A munkálatokhoz szükséges forrást a Heritage Lottery Fund biztosítja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Viking nyomokat keresnek a sherwoodi erdőben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra