Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltárták Nagy-Britannia első épségben megmaradt viking sírját

2011. október 19. 11:05 BBC News

Nagy-Britannia első, épségben megmaradt viking sírját tárták fel a skót Felföld északnyugati részén, ahol a hajó mellett a viking harcos földi maradványa is előkerült – jelentették régészek.

<

A lelőhely, a skót Felföldhöz tartozó Ardnamurchan körülbelül ezeréves lehet. A régészek a hajónál talált régészeti leletekből arra következtetnek, hogy a "hajósírban" talált viking igen előkelő lehetett. „A leletek és a konzerválás módja teszi a leletet Nagy-Britannia legfontosabb viking felfedezésévé” – jelentette ki Hannah Cobb, a Manchesteri Egyetem régésze. A projektben a Manchesteri, a Leicesteri, a Newcastle-i és a Glasgowi Egyetem munkatársai működtek együtt.

Az ardnamurchani vikinget – akinek csak két foga, illetve néhány csontja maradt meg – baltával, díszített markolatú karddal, dárdával, pajzzsal és egy bronz jelvénnyel, pogány szokások szerint, pajzsán, a hajóban temették el; a hajó mellől kétszáz szegecs is előkerült. Az öt méter hosszú, kővel borított sírban egy kés, egy Norvégiából származó köszörűkő, egy írországi jelvény és egy viking kézművestermék is előkerült. Colleen Batey, a Glasgow-i Egyetem viking-kutatója szerint a hajó a 10. századból származhat.

A hajóban történt temetkezés csak a magas rangú vikingeknek adatott meg, az ilyen felfedezések meglehetősen ritkának számítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Feltárták Nagy-Britannia első épségben megmaradt viking sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra