Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elveszettnek hitt frízeket fedeztek fel az Akropolisz falában

2011. március 3. 20:02 MTI

Szenzációs leletre bukkantak a régészek az Akropoliszon: a déli falban a Parthenon öt, eddig hiányzó frízrészletét találták meg.

A frízeket kirakóhoz hasonló módon építették be a falba, hogy megerősítsék azt. A kutatók egyelőre nem tudják, milyen nagyon a frízek.

Alekszandrosz Mantisz régész csütörtökön elmondta, a frízeket véletlenül fedezték fel, amikor összesen 2250, nagyfelbontású képet készítettek az Akropolisz falairól. A fotókkal elsősorban az volt a céljuk, hogy megállapítsák, keletkeztek-e rajtuk hasadások vagy repedések. A frízeket azért vették észre, mert anyaguk nem mészkő, mint a fal többi része, hanem ugyanaz a márvány, amelyet egykor a Parthenon templom építéséhez használtak.

A régészek eddig úgy vélték, hogy a most megtalált darabok az épület 1687-es robbanásakor megsemmisültek. A domborműveket az elkövetkező hónapokban óvatosan eltávolítják a falból, hogy aztán elhelyezhessék az Akropolisz lábánál található új múzeumban. A régészek feltételezései szerint legalább öt frízlapot találnak majd.

A Parthenon fennmaradt 96 frízdarabjából 56 a British Museumban található. A 19. század elején Lord Elgin, az akkori konstantinápolyi brit nagykövet az Akropoliszon lévő Parthenon és egyéb műemlékek legjobb állapotban megmaradt részeit szétszerelte, és Angliába szállíttatta. Athén már több mint negyedszázada követeli a visszaszolgáltatásukat. A londoni múzeum eddig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére.

A Parthenon az antik Görögország leghíresebb még létező építészeti műemlékeinek egyike. Az templomot Athéné Parthenosz, azaz a szűz Pallasz Athéné tiszteletére emelték i.e. 447 és 432 között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elveszettnek hitt frízeket fedeztek fel az Akropolisz falában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra