Múlt-kor.hu

Megvalósul da Vinci álma

2010. szeptember 27. 08:18 MTI

Megvalósulni látszik Leonardo da Vinci egy terve: a pusztán emberi szárnyverdeséssel hajtott repülőgép.

Kanadai mérnökhallgatók szárnylengető légi masinát alkottak, amellyel sikerült a levegőben maradniuk és haladniuk csaknem 20 másodpercen át. A tesztszárnyalást videóra vették, és tanúja volt a nemzetközi repülési szövetség egy tisztségviselője is.

A diákok önhajtásos repülőjének neve: Snowbird (Fenyőpinty). Tömege mindössze 40 kiló, szárnyainak szélessége viszont 32 méter - akár egy utasszállító nagygépnek. Pilótája lábbal hajtja a szárnyakat verdesésre bíró mechanikát. Hogy a Fenyőpinty felemelkedhessen a földről, vontatóautóra van szükség, ám utána megy "magától", pontosabban pilótájától.

Mozgása kissé részeg madáréra hasonlít. A bemutatórepülésen 145 métert szállt a madárember, átlagsebessége 25,6 kilométer volt óránként. (Összehasonlításul: a repülés úttörői, a Wright fivérek 12 másodpercet repültek és 37 métert tettek meg első légi bemutatójukon, 1903-ban.) A landolást ugyanakkor megsínylette a Pinty: megsérült, annyira, hogy azóta is a földre kényszerül, ami másfél hónapot jelent, mivel a bemutató még augusztus elején volt, ám a repülés filmfelvétele csak most került be a híradókba. A kanadai diákok nagykapacitású számítógépet is használtak Pintyük megtervezéséhez.

Pusztán emberi erővel hajtott repülők már 1977 óta vannak, de azok légcsavarosak és pedállal kell tekerni, azaz egyfajta légbiciklik - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megvalósul da Vinci álma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra