Borszűrő Szent Mihály napja Ópusztaszeren
2010. szeptember 15. 15:51 MTI
Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hagyományos kézműves szakmák fortélyaival, és az igazi csongrádi hallé készítésének titkait is elleshetik azok, akik Borszűrő Szent Mihály napjához közeledve szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba – tájkoztatta Zelena András, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
Szent Mihály napjára - ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. A vendégek délelőtt 10 órától a szegedi tanya udvarán maguk is bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe. A skanzen szőlőjében szüretelhetnek mézédes zalagyöngyét és kövidinkát – amelyet természetesen meg is kóstolhatnak –, majd akár a prést is kipróbálhatják, és ihatnak a frissen készült mustból is. A szüretelők szórakoztatásáról, a vidám muzsikáról a gazda gondoskodik.
Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is. Az egykor volt sokadalom hangulata kel életre a Skanzenben, ahol mesteremberek, kézművesek mutatják be tudományukat, árulják portékájukat. A régi mesterségek kedvelői elleshetnek néhány fogást a mézeskalácsos, papucsos, fazekas mesterektől, illetve megtudhatják, milyen a jó bicska, hogyan patkol lovat a kovács.
A vásárban bárki „levetetheti” magát a vándor fotográfussal, háziasszonyok kitanulhatják a szappanfőzés fortélyait, egy tősgyökeres csongrádi halásztól pedig nemcsak a halfogás tudományát lehet elsajátítani, a vendégek azt is elleshetik, hogyan lehet csongrádi hallét főzni.