Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

DVD a rendszerváltásról

2010. március 16. 12:48

Multimédiás kiadványt jelentet meg a rendszerváltozásról, az 1987-1990 közötti magyarországi eseményekről a Magyar Országos Levéltár; a DVD-t jövő csütörtökön mutatják be Budapesten.

A demokratikus választások huszadik évfordulójára megjelentetendő kiadvány "páratlan teljességgel mutatja be a rendszerváltozás történetét", ugyanis a forrásgyűjtemény minden eddiginél részletesebben eleveníti fel az eseményeket. A szerkesztők - Majtényi György, Mikó Zsuzsanna, Szabó Csaba - számos levéltár, múzeum, filmarchívum, könyvtár és magángyűjtemény anyagából válogattak.

Az országos levéltár azzal indokolta a DVD megjelentetését, hogy "jelentős események, jelentékeny alakok hullottak ki az emlékezetből", ezért "méltán gondolhatjuk (...), hogy elérkezett az emlékezés ideje, nem halaszthatjuk tovább, hogy szembenézzünk a múlttal".

A DVD egyebek között annak is "emléket állít", hogy 1947 után először 1990. március 25-én tartottak Magyarországon demokratikus országgyűlési választást. Az adathordozón az érdeklődők szinte az év minden napjára találnak olvasni-, látni- és hallgatnivalót az 1987-1990 közötti időszakból - tették hozzá.

A kiadvány a rendszerváltozás éveit tudományos alapossággal, mégis olvasmányosan mutatja be, ehhez kapcsolódik egy összefoglaló tanulmány, részletes névmutató és egy minden korábbinál részletesebb kronológia. Emellett közread 300 iratot több mint 5000 oldal terjedelemben, 272 fényképet, 70 plakátot, 125 hangfelvételt több mint 40 órában, illetve 24 filmrészletet csaknem 2 óra hosszúságban.

Az iratok között szerepelnek a Minisztertanács, a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Művelődési Minisztérium, az Állami Egyházügyi Hivatal, az Országos Tervhivatal, a Munkásőrség, az MSZMP, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, az Országgyűlés, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Televízió egykori - az állampolgárok számára eddig csak korlátozottan hozzáférhető - dokumentumai. A korabeli ellenzéki politikusok véleményét a Szabad Európa Rádióban és a BBC-ben elhangzott interjúk adják vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

DVD a rendszerváltásról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra