Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A mangalica sertésfajták története

2009. február 6. 10:34 Balázs Bálint

<

Mangalica, mint hungarikum

A huszadik századtól a zsírsertés előállítás ipari méretekben, élelmiszertermelő nagyüzemekben történt, „tudományosan szakszerű” szelektálás, törzskönyvezés, fajtastandardok meghatározása, részletes küllemi és teljesítménykövetelmények megállapítása mellett. A Magyar Húsipari Rt. 1914-ben épült nagytétényi hizlalótelepe a biotechnológia magyar atyja, Ereky Károly szavaival élve "szalonnatermelő iparvállalat" volt. Az 50 ezer hízó befogadására alkalmas hizlalda "feladata, hogy évi 600 ezer métermázsa takarmány feletetésével évi 100 ezer métermázsa szalonnát állítson elő". Keskenyvágányú gőzvasúttal, saját takarmánysilókkal, malommal, vágóhíddal, hűtőházzal is rendelkezett, a bérhizlaláshoz hiteleket nyújtott, a trágyát a fővárosi kertészetnek értékesítette.



A Magyar Mezőgazdák Szövetkezeténél a kőbányai és a pilisi sertéshizlaló telep vezetését 1908-tól Csáky Ferenc (1885-1954), a mangalica gyorshizlalásának bevezetője vette át. A sertéstartás másik szaktekintélye, Dorner Béla (1869-1954) az alcsúti főhercegi gazdaság gazdatisztje 1909-től a győri gazdasági felügyelőséget vezette. Az ipari hizlaldákban a hízlalás időszaka lerövidült, a malacokat fiatalabban fogták hízlalásba. A féléves intenzív, árpával, majd kukoricával történő zsírra hízlalás alatt a mangalica 14 hónapos korára akár a 200 kilós vágósúlyt is elérte. A rekord súlyú egyedek az 500 kilót is meghaladták.

Az I. világháború után az elcsatolt országrészeken maradt a mangalicaállomány nagy része, az országhatárokon belül viszont egységesült a sertéspopuláció. A törzskönyvezés irányelveit és nemesítés szabályrendszerét az 1927-ben megalakult Mangalica Tenyésztők Országos Egyesülete rögzítette (kisebb változtatásokkal mai napig érvényben van). A törzskönyvezett mangalicák száma az 1920-as években még csak 1-2 ezer, de 1943-ig 30 ezerre növekedett. Egy 1940-es vásárnaptárban 66 szőke mangalica, 7 fecskehasú mangalica és 5 „szalontai” jellegű veresszőrű mangalica törzstenyészet hirdette eladásra tenyészállatait. A fajtaváltás eléggé lassan haladt: 1933-ban 82% zsírsertést regisztráltak, s a hússertések aránya még 1944-ben is csak 24,6%. A két háború között tehát zömmel a mangalica képezte az ország sertésállományát, de a háborúban az állatállomány - elsősorban a sötét színváltozatok - több mint 50%-os veszteséget szenvedett.

A második világháború után a Magyar Állattenyésztő Szervezetek Országos Szövetsége sikeresen lendítette fel a mangalicatenyésztést: az 1200 kocával újraindult tenyészet 1954-re 24500 darabra nőtt. A fajtaváltás hatására a mangalica olyannyira kiszorult a magyar piacról, hogy 1963-ban 2032, 1970-ben 209, 1976-ban már csak 43 mangalica jelentette az ellenőrzött kocaállományt Magyarországon. Végül 1973-ban - a szürke marhával együtt - védetté nyilvánították a mangalicát, és 1974-től állami támogatással fenntartott génrezerv állományokban folyik a tenyésztése.

A rendszerváltás után 1994-ben újjáalakult Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a fellelt példányok törzskönyvezését, továbbtenyésztését végezte el. A mangalica fajta fenntartásáért az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, mint tenyésztési hatóság felelős. Az 1998-ban 750 kocából álló tenyészet jelenleg 2500 kocára tehető, amelynek jelentős része szabadon tartott (törzskönyvezetlen) állomány. Országos génmegőrzési program feladata a mangalica változatok tisztavérben való megőrzése. Az elmúlt tizenöt évben az ellenőrzött állomány közel 50-szeresére, a tenyészetek száma pedig több mint 30-szorosára növekedett, ami példátlan a magyar állattenyésztés történetében. Az intenzív mennyiségi gyarapodás következtében azonban a tenyésztés alapját képező vonalak fele elveszett, kihalt.

Egy 2004-es határozat szerint „a Magyar Országgyűlés megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy nemzeti létünk 1100 éves értékeit, eredményeit megőrizzük, és Európában ezzel is kifejezzük nemzeti karakterünket”, s mint régi magyar állatfajtánkat nemzeti kinccsé nyilvánította a mangalicát. A sonka és karaj döntő hányada spanyol exportra kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A mangalica sertésfajták története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra