Múlt-kor.hu

Miseruhák és szakrális tárgyak a Nemzeti Múzeumban

2008. szeptember 19. 11:57

A Szakrális Művészetek Hete és a Reneszánsz Év keretében a Magyar Nemzeti Múzeum a látogatók elé tárja Mátyás-kori, féltett liturgikus kincseit.

A fojnicai kazula

A pompás textil- és ötvös remekek közül kiemelkedik az a selyemből szőtt és arannyal hímzett miseruha, melyet Mátyás király Firenzében készített trónkárpitjából alakítottak át főpapi ornátussá.

A 15. századi remekművek kiállításának lehetőségét a tavaly megrendezett budapesti Városmisszióhoz kapcsolódó Szakrális Művészetek Hete elnevezésű civil kezdeményezés teremtette meg. Ez év őszén a főváros és a vidék csatlakozó múzeumai bemutatják a gyűjteményeikben őrzött szakrális műalkotások legjavát. A program központi helyszíneként a Nemzeti Múzeum kupolaterme két hétre díszes kör-szentéllyé alakul.

Az "Emeljük föl szívünket!" című időszaki kiállítást és a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatát Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek nyitotta meg 2008 szeptember 14-én. A tárlat múzeumunk Kupolatermében szeptember 28-ig fogadja látogatóit, a belépés ingyenes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Miseruhák és szakrális tárgyak a Nemzeti Múzeumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra