Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Indiana Jones és a végzetes hibák mozifilmje

2008. június 13. 12:09

A peruiak többsége meglepőnek tartja, hogy az alkotásban bemutatott történeti tények annak ellenére is tévesek, hogy a valós információkból is igencsak pofás film kerekedett volna.

<

A film túlnyomórészt Peruban játszódik, ám a helyiek igencsak csóválják a fejüket annak tévedései miatt - számolt be róla a Reuters. Ilyen az a jelenet, amikor a leghíresebb kincsvadász szinte érkezésekor beszámol fiának arról, hogy a bennszülött kecsua nyelvet akkor tanulta meg, amikor a mexikói forradalmár, Pancho Villa fogságában volt.

Édesmindegy, hogy nácik vagy oroszok fogságában

Villa és forradalmárai 1916-ban valóban elfoglalták az új-mexikói Columbus városát, ahol az 1990-es években bemutatott, Indiana Jones ifjúkorát felelevenítő tévésorozat szerint fogságba ejtették a régészt. Üröm az örömben, hogy Villa emberei egytől egyig spanyolul beszéltek, így a csak délebbre, Peru, Bolívia és Ecuador területén beszélt kecsuát tőlük biztosan nem ismerhette meg.

A nyelvi kérdés később is előkerül: a film végén közép-amerikai maja harcosok veszik körbe Indyéket a perui dzsungelben, és kecsuául beszélnek hozzájuk; a valóságban bár a térségben több száz más nyelv él, a kecsua nincs közöttük. A perui Nemzeti Könyvtárat vezető Hugo Neyra szerint "ez botrányos tévedés".

A film egyébként egy igazi B-kategóriás alkotás, méghozzá a gyengébbik fajtából: futóhomok, emberevő hangyák és hatalmas hawaii vízesések hátráltatják a hőst felfedezőútján. Ezek közül - meglepő módon - egy sem található a perui Amazóniában, ahol El Dorado legendás városát keresik.

A perui szakértők azonban a legkomolyabb sértésnek azt tartják, hogy Spielberg és Lucas Chichén Itza maja piramisának pontos másolatát helyezte el a dzsungel mélyén. A történészek szerint kezdeti lelkesedésük csalódottságba váltott, hiszen míg korábban örültek, hogy Spielberg és Lucas végre az amerikai kontinens múltjával foglalkozik, ennek meg is lett az eredménye: a direktor és a forgatókönyvíró langyos masszává gyúrta össze az egymástól térben is időben is távol álló civilizációkat.

Teodoro Hampe történész szerint a film a tipikus amerikai megközelítést mutatja, amely szerint Latin-Amerika országai között az égadta világon semmilyen különbség sincs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Indiana Jones és a végzetes hibák mozifilmje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra