Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Háborús bűnösök Kelet-Európában: igazságtétel Lengyelországban

2006. december 20. 13:15 Lagzi Gábor

A Szaddám Huszein ellen folyó per, illetve a nürnbergi ítéletek 60. évfordulója kapcsán szakértőink arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként zajlottak le a második világháború utáni ítélkezések a térség országaiban. Sorozatunk harmadik részében a Lengyelországban történt eseményeket tekintjük át.

Beszélgetés a hóhérral

Lengyelországban a második világháború utáni felelősségre vonás másképpen vetődött fel, mint azokban az államokban, amelyek több-kevesebb függetlenséggel rendelkeztek a háborús időszakban. A Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradéka értelmében 1939 szeptemberében Lengyelország megszűnt létezni: sem a német, sem a szovjet részről fel sem merült annak a gondolata, hogy létrehozzanak egy lengyel bábállamot.

Amon Göth lövöldözés előtt

A lengyel állam bizonyos területeit a III. Birodalomhoz csatolták; a zömében lengyel etnikai területeken, Krakkó székhellyel a németek létrehozták a Főkormányzóságot, amely semmiféle nemzeti vagy politikai önállósággal nem rendelkezett (annak vezetőjét, Hans Frankot a nürnbergi perben ítélték és, és akasztották fel 1946 októberében); az ország keleti területeit viszont Szovjetunió (pontosabban az Ukrán és Fehérorosz SzSzK) kebelezte be.

1946 elején hívták életre a Legfelső Nemzeti Bíróságot, amely ítélkezett a Lengyelországban elfogott vagy a szövetségesek által kiadott náci bűnösök felett. Ez a bíróság ítélte halálra - többek között - Rudolf Hösst, az auschwitzi koncentrációs tábor vezetőjét, Albert Forstert, Danzig gauleiterét (helytartóját), vagy Amon Göthöt, akinek neve a "Schindler listája" c. filmből csenghet ismerősen.

Stroop nézi a lángoló gettót

De a náci vezetők más jellegű bíróságok előtt is feleltek a világháború alatt elkövetett bűntetteikért. Jürgen Stroop 1945-ben esett amerikai fogságba, a bíróság ugyan halálra is ítélte, de végül kiadták a lengyeleknek. Ő volt az, aki 1943-ban a varsói gettóban kitört felkelés leverését irányította (az ún. "Grossaktion"-ról külön albumot is készített, amelyet később bizonyítékként felhasználtak a nürnbergi perben).

A varsói megyei bíróság bűnösnek találta a zsidó lakosság ellen elkövetett bűnökben, és 1952 márciusában felakasztották. Külön érdekesség, hogy 1949 folyamán egy cellában raboskodott Kazimierz Moczarskival, aki a háború alatt a földalatti, a londoni emigrációs kormány irányítása alatt álló Honi Hadsereg tisztje volt. Moczarski a beszélgetéseik alapján írta meg Stroop életét, a könyv magyar fordítása "Beszélgetés a hóhérral" címen jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háborús bűnösök Kelet-Európában: igazságtétel Lengyelországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra