Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény Leonardo da Vinci életéről

2022. január 8. 19:40 Múlt-kor

Reneszánsz géniusz, aki egyszerre volt művész, tudós, anatómus és hadmérnök, repülő- és vízkiemelő szerkezetet, sőt, még tankot is tervezett, és még azt is meg akarta fejteni, miért kék az ég. 

<

1. A festőként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci az itáliai Vinci melletti Anchianóban, 1452. április 15-én született egy parasztleánynak és a város jegyzőjének törvénytelen gyermekeként.

2. Leonardo – akit minden idők egyik legműveltebb emberének tartanak – gyermekként nem kapott formális oktatást, csak írni-olvasni tanították, illetve az alapvető matematikai műveleteket sajátította el.

3. A reneszánsz géniusz kiválóan játszott lanton. Amikor Milánóba, Lodovico Sforza herceg udvarába került, nem tudósként vagy művészként, hanem zenészként mutatták be.

4. Bár Leonardót elsősorban festőként ismerjük, feltehetően egyetlen önarcképet sem hagyott az utókorra.

5. Leonardo tükörírással jegyezte le gondolatait, állítólag így akarta megakadályozni, hogy ellopják ötleteit.

6. A történelemben először Leonardo próbált rájönni, hogy miért kék az ég – azt követően, hogy 1474-ben a fénnyel és az árnyékkal kezdett foglalkozni.

7. A firenzei bírósági dokumentumok szerint a tudóst 1476-ban szodómiával vádolták, de a vádat végül ejtették. A hírek szerint Leonardónak egy férfi modellje miatt kellett majdnem bűnhődnie.

8. Leonardo leghíresebb festménye a Mona Lisa, amelyen 1503 és 1506 között dolgozott. A legenda szerint ebből két évet vett el a nőalak rejtélyes mosolyának megalkotása.

9. Egyik leghíresebb műve, az emberi testnek a művészetekre tett hatását és arányait összefoglaló Vitruvius-tanulmány ötletét a legújabb kutatások szerint a tudós plagizálta.

10. Leonardo nevéhez számos találmány kötődik: a reneszánsz tudós többek között légcsavart, repülő- és vízkiemelő szerkezetet, katapultot és tankot is tervezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Leonardo da Vinci életéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra