Múlt-kor.hu

10 tény az ópiumról

10 tény az ópiumról

2022. március 26. 19:40 Múlt-kor

Bár a közkeletű vélekedés szerint az ópiumszívás szokása a kínaiaktól eredeztethető, valójában a hollandok ismertették meg a kínaiakkal az ópium szervezetbe juttatásának ezen módját.

1. Jelenlegi, történelmi forrásokkal alátámasztható ismereteink szerint elsőként a sumérok használtak ópiumot orvosi célokra, mintegy 5500 évvel ezelőtt.

2. Az ópiumot több mint egy évezreden keresztül elsősorban folyékony formában fogyasztották, és gyógyszerként használták. A szer széles körben ismert volt az ókori Egyiptomban és Görögországban is, Perzsia lakossága pedig Nagy Sándor révén ismerte meg a Kr. e. 4. században.

3. A késő középkor századai során az inkvizíció az ópiumot ördögi szernek tekintette, elsősorban annak keleti eredete miatt.

4. Bár a közkeletű vélekedés szerint az ópiumszívás szokása a kínaiaktól eredeztethető, valójában a hollandok ismertették meg a kínaiakkal az ópium szervezetbe juttatásának ezen módját.

5. A kínai lakosság egy jelentős hányada, köszönhetően a britek által az országba exportált tekintélyes mennyiségű ópiumnak, a szer rabjává vált. Az ópiumfogyasztás eleinte az elit kiváltsága volt, később azonban az alsóbb rétegek körében is elterjedt.

6. A kínai társadalomra gyakorolt negatív hatása, valamint az általa generált kereskedelmi deficit miatt a kínai császár 1799-ben betiltotta a kábítószer importját.

7. Az ópiumbarlangok a 19. században Nyugaton is elterjedtek. Ezek üzemeltetői javarészt kínaiak voltak. A legnépszerűbb ópiumbarlangokat San Franciscóban és az USA nyugati parvidékén alapították a 19. század végén.

8. Európában Párizs volt az ópiumbarlangok fellegvára. A francia fővárosban elsősorban az Indokínából visszatérő katonáknak köszönhetően terjedt el széles körben az ópiumszívás gyakorlata. A 19-20. század fordulójára a város becslések szerint már 1200 ópiumbarlangnak adott otthont. 

9. Nagy-Britanniában a 19. században az ópiumot a kisgyerekek lenyugtatására is használták, akiknek éhségérzetét a szer gyakran olyan mértékban csökkentette, hogy nem is voltak hajlandók enni.

10. Napjainkban Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője. A táliboknak jelentős bevételük származik a szerrel való kereskedelemből

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az ópiumról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra